Hrvatski radio

Radio Zadar

Posebne nagrade Arheološkom muzeju Zadar

18.10.2020.

07:52

Autor: HRT Radio Zadar

izvor: Arheološki muzej Zadar

izvor: Arheološki muzej Zadar

Foto: - / -

Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo je godišnje nagrade i posebna priznanja za projekte realizirane u prošloj godini te nagrade za životno djelo. Posebna priznanja dodijeljena su Arheološkom muzeju Zadar u dvije kategorije.

Riječ je o marketinško-propagandnom programu "Ekskluzivna kolekcija suvenira ELFS za Arheološki muzej Zadar" i dokumentacijsko-informacijskom programu „Prezentacija fundusa fotografija AMZD-a preko interaktivnog ekrana", izvijestili su iz Arheološkog muzeja Zadar.

Posebno priznanje u kategoriji za marketinško-propagandni program dodijeljeno je Marini Brkić i Donati Smokrović (Arheološki muzej u Zadru) te Ivanu Tandariću i Aleksandru Šekuljici (ELFS) za Ekskluzivnu liniju suvenira ELFS za Arheološki muzej u Zadru. Marketinško-propagandni program „Ekskluzivna kolekcija suvenira ELFS za Arheološki muzej Zadar“ realiziran je u suradnju Arheološkog muzeja Zadar s najpoznatijim hrvatskim modnim dvojcem ELFS kojeg čine dizajneri Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica. Ideja za projekt nastala je u želji da se postojeću muzejsku ponudu obogati s nečim što bi izlazilo van standardnih okvira. Želja je bila osmisliti muzejske suvenire koji bi bili u skladu s današnjim vremenom: suvremeni, funkcionalni i modernog dizajna te da iza njih stoji poznato dizajnersko ime. Ostvarena je suradnja s modnim dvojcem ELFS koji su svojim dizajnerskim idejama, kreativnošću i energijom osuvremenili motive iz postava Arheološkog muzeja Zadar. Dizajn je napravljen za majice, tunike i torbe koje krase motivi iz muzejskih postava

Nakon izrade kolekcije, osmišljena je promidžbena kampanja i organizirano je predstavljanje kolekcije u crkvi sv. Donata. Predstavljanje je osmišljeno i realizirano u suradnji s profesoricom Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Jelenom Franulović. Učenici škole sudjelovali su na radionicama koje su prethodile predstavljanju. Predstavljanje u crkvi sv. Donata uveličano je dvjema plesnim točkama najstarijeg ansambla suvremenog plesa u Dalmaciji, Zadarski plesni ansambl. Program je pobudio veliki interes medija i široke publike.

Posebno priznanje u kategoriji za dokumentacijsko - informacijski program dodijeljeno je Robertu Maršiću (Arheološki muzej u Zadru) za Prezentaciju fundusa fotografija Arheološkog muzeja u Zadru preko interaktivnog ekrana.

Dokumentacijski odjel AMZD-a posjeduje fototeku preko 160 000 analognih snimaka, digitaliziranih u periodu od 2008 do 2017., od toga 108 000 inventiranih. Nakon dovršetka digitalizacije pokrenula se ideja o boljem pristupu korisnika muzejskoj građi, pa se kao jedno od rješenja pokazao interaktivni ekran preko puta recepcije muzeja

Interaktivnim ekranom muzej preko fotografija predstavlja 185 godina rada ustanove. Osim prezentacije može poslužiti i za predstavljanja i predavanja određenih događaja. Korisniku se putem softvera prezentira snimke po razdobljima, vrstama istraživanja, godinama, materijalima, arhitekturi i događajima.

Firma Link2 uradila je softversku podršku i fototeka se pregledava njezinim sustavom pretraživanja.

Cilj projekta je bio približavanje rada AMZd-a građanstvu i dostupnije informacije za znanstvene i kulturne djelatnike kao i širu publiku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.