Hrvatski radio

Radio Zadar

Posezona bez Nijemaca? U "zelenom" smo još samo Poljacima i Česima

03.09.2020.

13:17

Autor: Filip Matijević

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

U srpnju je Zadarska županija službeno imala 75 zaraženih COVID-om 19. Kolovoz smo zaključili s gotovo četiri puta više slučajeva - njih čak 296! Za njemačku vladu znak da nas stavi na listu rizičnih područja...

Njemačka je na popis epidemiološki rizičnih područja dodala Zadarsku županiju. To znači da se njemački državljani nakon povratka s odmora moraju testirati na koronavirus i ostati u samoizolaciji do doznavanja rezultata testiranja. Odluka stiže nakon velikog porasta broja zaraženih u kolovozu na zadarskom području, a turistički i ugostiteljski djelatnici sada s razlogom strahuju za posezonu.

U srpnju je Zadarska županija službeno imala 75 zaraženih COVID-om 19. Kolovoz smo zaključili s gotovo četiri puta više slučajeva - njih čak 296! Za njemačku vladu znak da nas stavi na listu rizičnih područja jer po njima su sva područja koja tjedno imaju 50 ili više zaraženih na 100.000 stanovnika visokorizična. Treba istaknuti da ova odluka ne znači i zabranu putovanja Nijemcima u zadarsku regiju, ali im se sugerira da preispitaju svoje planove. Nijemci su, uz Poljake, jedni od najbrojnijih gostiju na zadarskom području. I veliki su potrošači. Turističko tržište u posezoni stoga je svedeno na minimum, kaže za Radio Zadar Ante Galić iz TZ grada Zadra:

Sve je to loša vijest za turizam. Preostala je jedino još Poljska i Češka koji nas nisu stavili na tu listu. Niti njihovi mediji nisu negativno nastrojeni prema Hrvatskoj i zadarskoj regiji, što je pozitivno. Ali sve skupa to daje slabe izglede za posezonu, pogotovo uzevši u obzir da kruzing turizma uopće nema. Nije mi drago takvo što reći, ali sve mi se čini - ako se nastavi ovim ritmom - da bi to bilo to.

Ostaje sada vidjeti koliko će nam Nijemaca u rujnu doći. Direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija:

Ovakav izostanak gostiju u sljedećim tjednima značajno će utjecati na naše brojke.

Velik udarac i za ugostitelje, kaže predsjednik Ceha ugostitelja grada Zadra Robert Kovačević:

Naravno da smo zabrinuti. Svaki gost manje, nama sve teže.

Predsezonu nismo imali. Ne dogodi li se čudo, ostali smo i bez posezone, zaključuju djelatnici u turizmu i ugostiteljstvu. Dva ljetna mjeseca s 30-ak posto slabijim brojkama od lanjskih bit će sve od glavne gospodarske grane koja puni proračun.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.