Hrvatski radio

Radio Zadar

Posječene fafarikule!

04.10.2017.

13:19

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog rekonstrukcije raskrižja kod Marine, Zadar je ostao bez još jednog drvoreda. Umjesto posječenih fafarikula u ulici Josipa Jurja Strossmayera, posadit će se pinije, jorgovan, ružmarin .

Drvored fafarikula u Strossmayerovoj ulici, ubuduće ćemo vidjeti samo na fotografijama. Posječena stabla, još jednom su uznemirila građane, a aktiviste udruge Eko Zadar izazvala na oštru kritiku gradske uprave. Nisu posječena bilo kakva stabla, za fafarikule su dalmatinci posebno vezani - kaže jedan građanin, a i drugi razmišljaju slično: Mogu vam reći da nisu ovo trebali posici, Otkad su tu ove fafarikule! Nije mi drago, cesta ima koliko hoćete a stabala baš i ne. Pogledajte samo koliko se u zadnje vrime ispilalo stabala...

Atana Grbić iz Eko Zadra smatra kako zeleni fond grada nestaje: Farsa je da se na taj način rješava prometna gužva: Gužve će biti i dalje na svakom raskrižju na području grada. Ljetni mjeseci pokazuju svu nepripremljenost i nedostatak političke volje, da se tome stane na kraj. Smanjenje prometne gužve može se dugoročno ostvariti povećanjem kilometara obilježenih biciklističkih staza, poboljšanje kvalitete postojećih i izgradnjom novih pješačkih staza, gradnjom garaža na rubnim dijelovima grada te ulaganjem u bolji javni prijevoz. Poluotok je potrebno osloboditi od automobila, dostava se treba vršiti električnim vozilima, a sve to zajedno treba odlučivati i kreirati s građanima, svih dobnih skupina, uključenih u sve korake donošenja odluka. Grad nam se ne razvija u dobrom smjeru. Tamani se zeleni fond i ne radi dovoljno na poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana. Komunikacija između građana i Grada Zadra ni ovaj put nije bila dostatna. Objava planova na Oglasnoj ploči u zgradi na Narodnom trgu 1 i ovaj se put pokazuje nedovoljnom. Također uloga Mjesnih odbora upitna pošto isti nisu niti bili upoznati s planovima rekonstrukcije.

A iz Gradske uprave izjavu smo dobili od glasnogovornice Ivane Dadić: Aktivisti Eko Zadra su bili na sastanku i bili su upoznati s odlukom stručnjaka iz naše tvrtke Nasadi. Ne mogu se fafarikule izmjestiti jer ne bi preživjele, tako da ćemo posaditi nova stabla.

Dadić dodaje kako će se po završetku rekonstrukcije posaditi pinije, ukrasni bagremi, kinesni jorgovan, ružmarin i druge grmašice.
Ali ne i fafarikula. Stablo na koje se popelo bar svako drugo, ako ne svako dite, guštajući u ljubičastim bobama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.