Hrvatski radio

Radio Zadar

Posjet meteo postaji Zemunik

02.03.2018.

08:08

Autor: HRZ i PZO/Marinko Karačić

HRZ i PZO/Marinko Karačić

HRZ i PZO/Marinko Karačić

Foto: - / -

U okviru međunarodne suradnje Državnog hidrometeorološkog zavoda RH i Mađarske meteorološke službe kao i predstavnika proizvođača mjernih sustava iz Finske organiziran je posjet automatskoj Radiosondažnoj meteo postaji Zadar-Zemunik koja se nalazi u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku.

Goste je pozdravio bojnik Josip Bažant iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koji istaknuo važnost meteoroloških uvjeta za provedbu letačkih aktivnosti u čemu bitnu ulogu u davanju korisnih informacija o stanju vremena pruža i Državni hidrometeorološki zavod.

Piloti svakodnevno u više navrata koriste sve raspoložive podatke o vremenu na teritoriju odvijanja letenja i važan su segment u pripremi i sigurnoj provedbi naših misija, a danas smo se mogli i osobno upoznati sa suvremenim tehnologijama meteoroloških  mjerenja iz baze u Zemuniku, istaknuo je bojnik Bažant.

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda Branka Ivančan-Picek izrazila je zadovoljstvo mogućnostima koje radiosondažni sustav u Zemuniku pruža te što mogu kolegama iz Mađarske iznijeti svoja iskustva na području meteoroloških mjerenja kao i s planovima te daljnjim aktivnostima ove sondažne postaje.

Ravnateljica Mađarske meteorološke službe Kornelia Radics zahvalila se na organizaciji posjeta te naglasila važnost suradnje dvaju nacionalnih meteoroloških službi u razmjeni stručnih iskustava te meteoroloških podataka korisnih za dvije susjedne zemlje.

Automatska Radiosondažna postaja postavljena je u bazi u Zemuniku 2002. godine i jedina je automatska postaja u RH, a sustav je u operativnoj funkciji sa svakodnevnim lansiranjem sondi u terminima 00,00 i 12,00 sati.

Tijekom posjeta bazi u Zemuniku gosti su imali prigodu pratiti lansiranje sonde, a u isto vrijeme počeo je padati snijeg što je stvorilo i poseban zimski ambijent na prostoru vojarne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.