Hrvatski radio

Radio Zadar

13:21 / 10.06.2022.

Autor: Dino Kajić

Posjetili smo novouređene Cerovačke špilje - otvorenje u utorak 14.6.

Cerovečke špilje

Cerovečke špilje

Foto: Dino Kojić / Radio Zadar

Cerovačke špilje bit će otvorene 14. lipnja, a za posjetitelje 1. srpnja. U protekle četiri godine zahvaljujući EU i državnim sredstvima u Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje uloženo je preko 68 milijuna kuna. Izgrađena je posjetiteljska infrastruktura, pripremljeni edukativni i speleološki programi te otvorena nova radna mjesta, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin, koji je danas s predstavnicima medija obišao Cerovačke špilje.


Župan Božidar Longin o značaju Cerovačkih špilja i kompleksu Crnopac

Cerovečke špilje

Cerovečke špilje

Foto: Dino Kojić / Radio Zadar

Iz Cerovačkih špilja javio se Dino Kajić

Projekt Centar izvrsnosti Cerovačke špilje provodi se od travnja 2018. godine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. u okviru Prioritetne osi 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. Specifični cilj Programa je povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine. Projekt se provodi na području Parka prirode Velebit, u Općini Gračac, a provodi ga Javna ustanova Park prirode Velebit u suradnji s parterima Zadarskom županijom, Javnom ustanovom Natura Jadera i Zagrebačkim speleološkim savezom. 

Cerovečke špilje

Cerovečke špilje

Foto: Dino Kojić / Radio Zadar

Ukupna vrijednost projekta je 68.453.850,00 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (ERFF) u iznosu od 53.233.632,80 HRK, dok Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira projekt u iznosu od 6.111.110,00 HRK.

Cerovečke špilje

Cerovečke špilje

Foto: Dino Kojić / Radio Zadar

Realizacijom projekta Centar izvrsnosti Cerovačke špilje stvorila se suvremena, inovativna i integrirana posjetiteljska destinacija temeljena na vrijednostima održivog upravljanja prirodnom baštinom. Izgradnjom posjetiteljske infrastrukture, razvojem sadržaja te provedbom, edukativnih i stručnih speleoloških programa za posjetitelje stvara se osnova odgovornog i dugoročnog upravljanja kompleksom Cerovačkih špilja i šireg lokaliteta temeljnog fenomena – Crnopac. Provedbom projekta osiguralo se otvaranje novih radnih mjesta te će se ojačati održivi društveno-gospodarski razvoj na lokalnoj razini.

Otvorenje centra izvrsnosti održat će se 14. lipnja 2022. godine na lokaciji novog Centra. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.