Hrvatski radio

Radio Zadar

Posljednja avantura - europski umirovljenici na Mediteranu

11.03.2015.

12:08

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stotine tisuća sjevernih Europljana kupuje nekretnine u mediteranskim zemljama kako bi u njima živjeli nakon umirovljenja. Što to znači za Hrvatsku koju su mnogi zbog povoljne klime i ugodnog života već proglasili budućom europskom Floridom, večeras analizira sociolog sa zadarskog Sveučilišta, Saša Božić.

Predavanje u zadarskoj Gradskoj knjižnici počinje u 18 sati. Profesor Božić smatra da u Hrvatskoj neće biti tzv. naselja duhova koji ožive jedino ljeti:

       Trenutačni podaci su da je preko 30 tisuća stranih vlasnika nekretnina u Hrvatskoj. Oni su kupovali te nekretnine u posljednjih 20-ak godina, Veći dio je u dobi iznad 50 godina, dakle za nekih 10-ak godina možemo očekivati puno više umirovljenika na našoj obali. Mislim da mi nismo u takvoj poziciji da nam se dogodi ono što se dogodilo Španjolskoj upravo zato što imamo drugačiji sustav vlasništva. Tamo su te velike aglomeracije apartmana i naselja nastale zato što su bivši feudalci najednom postali poduzetnici i ušli u biznis građevine.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.