Hrvatski radio

Radio Zadar

Poslodavci: Trebamo još stranih radnika, turistička sezona je ugrožena

14.06.2019.

12:18

Autor: HRT Radio Zadar/HINA

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Hrvatska udruga turizma (HUT) uputile su apel Vladi u kojem traže da se hitno donese odluka o povećanju kvota za uvoz radnika, tvrdeći da je zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

U priopćenju HUP-a i HUT-a se upozorava da je uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića.
"Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade", ističu iz te dvije udruge.

Navode kako su se na apele koji traju tjednima kako bi se pomoglo turističkom sektoru u rješavanju ovog problema "resorni ministar i Vlada potpuno oglušili", što je izazvalo šok u sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva.

HUP i HUT podsjećaju da su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019. godinu. Tada su, kažu iz ove dvije udruge, upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za to potrebno smanjiti administrativne prepreke.

Iz udruga ističu kako se sada, kada se sezona zahuktava, suočavaju s dva ključna problema - kvote su potrošene, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, a s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, jer se za obradu zahtjeva čeka više tjedana.

Turističkom sektoru nedostaje radne snage i ako bi bilo moguće uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih-domaćih radnika, ali ne postoji raspoloživost i interes te se sektor sada nalazi u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu, ističu iz HUP-a i HUT-a.
Navode i kako je najveći gubitnik država jer turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni.
Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu, poručuju iz HUP-a i HUT-a napominjući kako time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.