Hrvatski radio

Radio Zadar

Postavljena meteorološko-oceanografska plutača! Preciznije prognoze, bolji istraživački rad

15.07.2022.

11:22

Autor: Žana Morović Rudić / DHMZ

Meteorološko-oceanografska plutača

Meteorološko-oceanografska plutača

Foto: Žana Morović Rudić / HTV

Kod svjetionika Blitvenica, zapadno od otoka Žirja postavljena je zadnja - peta meteorološko-oceanografska plutača. Modernizacijom meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj omogućit će preciznije prognoze, ali i dati uvid u svojstva Jadranate pridonijeti istraživanju mora.


Sidrenje je bilo iznimno zahtjevno jer je skupa i sofisticirana oprema sidrena na dubini od 211 metara

Aktualni i arhivirani podaci bit će javno dostupni na stranicama DHMZ-a i služit će među ostalim i za istraživanja o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na ranjive sektore.

Posljednja, peta po redu, meteorološko-oceanografska plutača Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) instalirana je u petak, 15. srpnja 2022., na lokaciji blizu svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu.

Time je najmoderniji sustav mjerenja mora na hrvatskom dijelu Jadranu kompletan te će uskoro započeti njegov testni rad. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te druge aktivnosti na Jadranu.


Izgradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača predstavlja važan segment DHMZ-ovog strateškog projekta METMONIC kojim se modernizira meteorološka motriteljska mreža u Republici Hrvatskoj. U prilogu Vam dostavljamo priopćenje vezano za sidrenje i instalaciju plutače na lokaciji Blitvenica u kojem možete pronaći izjave glavne ravnateljice DHMZ-a, dr.sc. Branke Ivančan-Picek i voditelja projekta METMONIC, mr. sc. Stjepana Ivatek-Šahdana koji pobliže pojašnjavaju značaj projekta i koju će koristi od njegove realizacije imati Republika Hrvatska. 


Također, u prilogu šaljemo nekoliko fotografija, a o samom projektu METMONIC više možete saznati na poveznici https://bit.ly/METMONIC_DHMZ 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.