Hrvatski radio

Radio Zadar

Potencijali ruralnog razvoja Zadarske županije

02.03.2017.

10:46

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva Konferencija o potencijalima ruralnog razvoja Zadarske županije okupila je danas u Stankovcima predstavnike općina, Lag- ova, opg-ova i ugostitelje, a sve s ciljem zadržati stanovništvo na ruralnom području i omogućiti im samozapošljavanje.

Susret posvećen potencijalima i mogućnostima razvoja ruralnog područja Zadarske županije održan je na imanju obitelji Ante Roca. Odličan primjer ruralnog razvoja - od pršutane do seoskog turizma, iako je birokracija veliki kamen spoticanja: U godinu dana sve smo riješili što se tiče izvedbe, gradnje kuće i ostalo, ali naš problem odnosno glavna kočnica našeg gospodarstva je izrada papira, rješavanje imovinsko pravnih odnosa pa do građevinske dozvoe i to je, fala Bogu, trajalo 7 godina. A kada nam je za to trebalo 7 godina, za godinu dana smo napravili ovo što vidite. 

Razgovaralo se danas i o potencijalima Zadarske županije koja, kao pretežno, ruralno područje, nudi brojne mogućnosti za razvoj poljoprivrede i seoskog turizma. Jagoda Jurica Matak, iz Krneze, vlasnica OPG-a za uzgoj voća i povrća, primjer je uspješno realiziranih poticaja mjera Europske unije: Javili smo se na mjeru za mlade poduzetnike i ostvarili smo sredstva. Iznos koji smo dobili je 50 000 eura. Za ovu mjeru smo se pripremali dvije godine s dokumentacijom. Nije komplicirano. Velike su mogućnosti za sve mlade koji žele ostati na selu ili se žele vratiti djedovini. 

Današnja prva ,ali ne posljednja Knferencija o ruralnom razvoju trebala bi dati odgovore na aktualna pitanja iz ruralnog razvoja, rekla nam je u ime organizatora Marta Pintur iz Udruge Ravni kotari: Najčešće nam se javljaju stranke s upitima kako financirati neke svoje početne projekte. Pa se tu javljaju problemi neriješenih imovinsko pravnih odnosa ili strah od institucija, nedostatak ideja...Tu je i velika količina administracije koja ljude uplaši pa u samom startu odustaju od nekih svojih ideja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.