Hrvatski radio

Radio Zadar

Potpisano! Od ljeta je Nacionalni muzej moderne umjetnosti i u Zadru!

23.02.2022.

13:48

Autor: Filip Matijević

Providurova palača

Providurova palača

Foto: -/- / Radio Zadar

Dio postava Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti seli se iz Zagreba u Zadar. Sporazum o suradnji potpisali su ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, zadarski gradonačelnik te ministrica kulture i medija koja je ovo nazvala pionirskim projektom. 

Kroz mjesec dana u Zadar dolazi kustoski tim Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti koji će procijeniti koje će umjetnine i koliko njih iz Zagreba preseliti u prostor Dvije palače; Providurovu i Kneževu. Izložba će vrata otvoriti na ljeto. 


Imamo veliku muzejsku zbirku od 12 tisuća umjetnina, i preko, sa situacijom da ta zbirka zapravo nema adekvatni smještaj. Zbirka muzeja je takva da možemo imati reprezentativni postav svega što je obilježilo likovno stvaralaštvo od sredine XIX. stoljeća do danas i u Zadru i u Zagrebu.

ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi

Potpisivanje sporazuma

Potpisivanje sporazuma

Foto: -/- / Radio Zadar

Sporazum je potpisan u Providurovoj palači

Sporazum je potpisan u Providurovoj palači

Foto: -/- / Radio Zadar

ravnatelj NMMU Branko Franceschi

ravnatelj NMMU Branko Franceschi

Foto: -/- / Radio Zadar

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek potpisani sporazum nazvala je pionirskim projektom koji oživotvoruje ideje koje smo zapisali i u novom Zakonu o muzejima da pristup i prezentaciju kulturne baštine koju čuvaju muzeji promatramo u širem kontekstu.


Zadar od ljeta postaje novi centar moderne umjetnosti u Hrvatskoj pa je potrebno i osnivanje Javne ustanove Dvije palače pod čijim će krovom biti neprocjenjive umjetnine:

Treba nam ustanova koja će poticati razvoj umjetnosti i umjetničkih programa na najvišoj razini, a ove palače učiniti jednim od najznačajnijih središta kulture u Hrvatskoj.

zadarski gradonačelnik Branko Dukić

Zadarska priča mogla bi poslužiti i kao inspiracija drugim gradovima. Do tada, očekuje se kako će suradnja između Zadra i Muzeja moderne umjetnosti biti trajna. Mijenjat će se tek forma ili oblici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.