Hrvatski radio

Radio Zadar

08:00 / 08.03.2020.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Potplaćene ali hrabre: sa sigurnog posla u poduzetničku pustolovinu

foto: RZD

foto: RZD

Foto: - / -

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 6 tisuća 400 kuna. Međutim, istraživanja ukazuju na veliki nesrazmjer između plaća muškaraca i žena. Uz to, svaka četvrta žena je tijekom svoje karijere bila suočena s određenim oblikom diskriminacije na temelju spola.

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 6 tisuća 400 kuna. Alen Mrvac, novinar portala Moj Posao koji je proveo istraživanje nam kaže: Prosječna plaća muškaraca iznosi 6.900 kuna, što je čak tisuću kuna više od mjesečnog prihoda žena koje svakog mjeseca na svoj račun dobiju 5.900 kuna. Osobito su potplaćene radnice u uslužnim djelatnostima, turizmu i ugostiteljstvu te prodaji.

U osobito nezavidnom položaju nalaze se trudnice - čak 28% žena tvrdi kako je trudnoća umanjila njihove šanse za napredovanjem. Unatoč ovakvim prilikama žene se hrabro upuštaju u poduzetničke vode-pokazuje nam to primjer dviju mladih Zadranki koje su prošle godine ostavile sigurne poslove i odlučile pokrenuti svoj posao i to s novom ponudom u gradu. Ana Vukić i Martina Rendulić su otvorile prvi Clue Go Escape Room u Zadru, sobu za avanturističku igru. Nije bilo jednostavno dati otkaz i krenuti u nepoznato, navodi Martina : Odigrale smo takvu sobu u Zagrebu i jako se zainteresirale. Tražile smo ima li toga u Zadru i kad smo vidjele da nema kroz razgovor smo došle na ideju ajmo mi to probati, odlučile , skupile hrabrosti i pokrenule svoj posao. Toliko je bilo snage i želje da nas je to pokrenulo.

Ana Vukić o životnom zaokretu kaže : Savjeti svih oko mene bili su-pa jesi li normalna, ostavljaš siguran posao u državnoj firmi, radila sam tamo16 godina…ali ipak sitan glas u glavi mi je govorio probaj , zažalit ćeš ako ne kreneš u nešto svoje. Istražile samo tržište po drugim gradovima i primjenile to na Zadar. Zadar je jedinstven jer je ljude teško pokrenuti i zainteresirati ih za nešto novo - priča Ana, te dodaje kako je upravo zadarski povijesni motiv ono što ovu igru čini posebnom. 

Budućim poduzetnicama Ana savjetuje da će više nego u mjerodavnim službama, pomoć dobiti :  Na grupama na Facebooku smo dobili puno više informacija nego u gradskim i županijskim službama.  

Prvi zadarski Escape Room otvoren u studenom prošle godine posluje dobro, igra Anno 1202. temelji se na poznatom motivu iz zadarske povijesti ( križarska opsada Zadra) pa mlade poduzetnice najavljuju i širenje posla: Odaziv građana do danas je dosta dobar, svi kad odigraju pitaju - Kad će druga igra? - navodi Ana Vukić.

Martina dodaje: Za sad ne možemo puno otkriti ali reći ćemo da je u pripremi druga igra, opet sa zadarskim predznakom. Čitav razgovor s mladim poduzetnicama možete poslušati u sutrašnjoj emisiji U objektivu Radio Zadra, od 12 sati i 15 minuta.

 

 

Martina i Ana

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.