Hrvatski radio

Radio Zadar

Potraga za lažnim policajcem i organizatorom prijevare

10.02.2022.

10:26

Autor: tp

ilustracija

ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Biogradska policija traga za 44 godišnjakom koji je 2. siječnja prevario 72 godišnju ženu. Lažno se predstavljajući kao policijski službenik 44 godišnjak je nazvao ženu rekavši kako radi provjere mora podići novac s računa i predati ga ovlaštenoj osobi koja će je "u civilu" posjetiti . Žena nije posumnjala da je riječ o prijevari i iz banke je podigla ušteđevinu koju je predala pomagaču prevaranta. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da 44 godišnjak ovakve preijevare izvodi iz inozemstva, odakle naziva potencijalne žrtve i organizira pomagače.


Policija stoga upozorva i savjetuje građane:

Građanima još jednom skrećemo pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke i u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

Posebno napominjemo kako telefonske pozive u kojima osobe traže podatke vaših bankovnih računa, novčanih transakcija ili traže da im se preda novac radi daljnjeg policijskog postupanja, ne upućuje policija već se radi o osobama- prevarantima koji se lažno predstavljaju kao policijski službenici, a sve u cilju protupravnog stjecanja imovinske koristi.

Svakako savjetujemo da budete oprezni i sumnjičavi i da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovete policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene osobe.

Na kraju, također molimo osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.