Hrvatski radio

Radio Zadar

Potražnja porasla i za 300 posto: Zadrani razgrabili bicikle

20.05.2020.

14:01

Autor: Filip Matijević

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Ako niste sam svoj majstor, na popravljanje kočnica, centriranje kotača ili neki drugi popravak na svom biciklu u zadarskim servisima biste se mogli načekati. Ako uopće dođete na red. Proljeće i korona posjeli su na bicikl i najzagriženije ljubitelje kauča.

Proljeće je vrijeme kada se iz garaža i spremišta vade bicikli i postaju najkorišteniji oblik prijevoza i rekreacije. U zadarskim trgovinama i biciklističkim servisima posla imaju preko glave. Zbog korone vlada, kažu za Radio Zadar, nezapamćeni interes.

Ako niste sam svoj majstor, na popravljanje kočnica, centriranje kotača ili neki drugi popravak na svom biciklu u zadarskim servisima biste se mogli načekati. Ako uopće dođete na red. Proljeće i korona posjeli su na bicikl i najzagriženije ljubitelje kauča. Roko Magaš i Daniel Filić rade u dva servisa koji bilježe liste čekanja jer Zadrani pedaliraju više nego ikada:

Posla ima toliko da uglavnom primamo samo naše bicikle i to samo one čiji je popravak nužan jer uglavnom ne stižemo više od toga, kaže Roko.

Velike su liste čekanja i svaki dan se servisi moraju odbijati jer se jednostavno ne stiže, potvrđuje Rokovu priču i Daniel iz drugog servisa.

Prema grubim procjenama, potražnja za biciklima porasla je i do 300 posto. U jednom trenutku je stanje bilo takvo da skladišta nisu mogla isporučiti trgovinama sve narudžbe, kaže Filić:

Velika je potražnja za servisima i za novim biciklima, a korona je dodatno utjecala na potražnju.

Najčešće se kupuju modeli od 3 do 5 tisuća kuna:

Dosta za kupuju za vožnju po prirodi ali ne zaostaju ni ostali tako da se prodaju i oni najskuplji modeli. Ma sve se proda. A svim biciklistima savjet: bitno da vozi, da se kreće, da se poštuju pravila, pješaci, ostali sudionici u prometu i da se ponašate odgovorno, zaključuje Daniel.

Savjeti su to za sigurnost biciklista u prometu, a svima koji se dvoume savjet je da odmah sjednu na bicikl; učinit će time puno i za svoje zdravlje, ali i za zdravlje čitavog okoliša.

Zadrani razgrabili bicikle

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.