Hrvatski radio

Radio Zadar

Potražnja za radnicima 25 % slabija u odnosu na lanjski lipanj

18.06.2020.

13:33

Autor: Filip Matijević

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Photo: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / -

Posljednjeg dana mjeseca svibnja Područni ured Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabilježio je 5.432 nezaposlene osobe. Od toga ih je čak 1.756 bez posla ostalo tijekom ožujka, travnja ili svibnja. Brojke su to koje nisu iznimka, otkriva za Radio Zadar Alen Mrvac s portala Mojposao.hr

Proljetna gospodarska blokada uzrokovana koronavirusom ostavila je snažan trag na tržištu rada. Svaka treća od gotovo 5 i pol tisuća nezaposlenih osoba na području Zadarske županije bez posla je ostala tijekom tri posljednja mjeseca. Može li predstojeća skromna turistička sezona promijeniti trend na tržištu rada?

Posljednjeg dana mjeseca svibnja Područni ured Zadar Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabilježio je 5.432 nezaposlene osobe. Od toga ih je čak 1.756 bez posla ostalo tijekom ožujka, travnja ili svibnja. Brojke su to koje nisu iznimka, otkriva za Radio Zadar Alen Mrvac s portala Mojposao.hr:

U jednom trenutku je pad broja oglasa na našem portalu bio nevjerojatan, iznosio je 70 do 80 %.

Do promjene je došlo već u travnju, ali vrlo stidljivo:

I dalje nismo na pretkriznim brojkama, imamo oko 30 % manje oglasa u odnosu na razdoblje prije koronavirusa i isto razdoblje prošle godine. Ali ono što veseli je da iz mjeseca iz mjesec bilježimo rast broja oglasa.

Mrvac naglašava da je u Zadarskoj županiji pad potražnje za radnicima nešto niži od državnog prosjeka, a poslodavci traže radnike u uobičajenim sektorima; turizmu i ugostiteljstvu:

Trenutno pad u potražnji za radnicima u ugostiteljstvu i turizmu u odnosu na prošlogodišnji lipanj iznosi 25 %. Do sada je u lipnju objavljeno 30-ak oglasa koji se odnose isključivo na Zadarsku županiju u toj kategoriji. Prvenstveno se traže konobari i kuhari, ali i sobari, djelatnici u hotelima i slično. Iz dana u dan stječemo dojam da je situacija sve pozitivnija, otvaraju se tržišta, sve veći broj turista dolazi tako da je to dobrim dijelom ohrabrilo poslodavce da traže radnike.

Očito je da tržište rada neće biti aktivno kao proteklih sezona, ali najtmurnije prognoze davane prije dva, tri mjeseca neće se ostvariti. Naravno, pod uvjetom da turističku sezonu ne poremeti neko novo širenje Covida-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.