Hrvatski radio

Radio Zadar

Potreban moderniji program za stručni kadar u nautičkom turizmu

31.03.2017.

12:17

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska Pomorska škola primjer je uspješnog provođenja strukovnih programa - kazao je ministar Pavo Barišić koji je tu školu danas obišao u sklopu radnog posjeta Zadru. Obilazak škole ujedno je dio analize rada strukovnih škola u cilju unaprjeđenja strukovih kurikula - kazao je ministar Barišić.

Budući da ove godine istječu eksperimentalni programi za određene kurikule u strukovnom obrazovanju ministra su posebno zanimala iskustva zadarske Pomorske škole za obrazovni program Tehničar za jahte i marine koji se ovdje eksperimentalno izvodi. Program treba doraditi, sve smo specificirali i u prvom tjednu svibnja ove godine očekujemo predložiti moderniji program - reako je ravnatelj Svetko Perković.

       Izniman interes za taj program u našoj školi su pokazali iz Dogus grupe koja upravlja marinom u Sukošanu, do te mjere da smo s njima sklopili i ugovor o suradnji.

Osim spomenute dobre suradnje u praktičnom dijelu nastave zadarska Pomorska škola može s pohvaliti i zanimanjem koje za njezine programe pokazuju učenici iz inozemstva i to iz Kine i Japana. Sve će se to pokušati ugraditi u kurikule - kazao je uz ostalo ministar Pavo Barišić:

       I ovaj posjet je zapravo dio naše pripreme timske, jačanja tima da bismo shvatili kako funkcionira sustav da bismo mogli unaprijediti između ostaloga strukovne kurikule.

Od konkretnih prijedloga iz prakse izdvajamo i ovaj:

       Tražim da se ugradi alat u obrazovni sustav koji će omogućavati da se određeni nastavni programi dinamički mijenjaju tijekom provođenja, ne mislim radikalno, ali prije 4 godine smo recimo telefonirali telefonom "na žicu", on sad više ne postoji, nema potrebe to razvlačiti - slikovito je zaključio Svetko Perković, ravnatelj zadarske Pomorske koja je oduvijek bila rasadnik kvalitetnih kadrova u pomorstvu, a šest desetljeća dugu tradiciju uspješno nastavlja i danas stalno osluškujući potrebe tržišta.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.