Hrvatski radio

Radio Zadar

"Potres" u Novigradu

21.10.2016.

18:50

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vježba Operativnih snaga sudionika sustava civilne zaštite "Potres" održala se u Novigradu u zadarskom zaleđu. Profesionalni vatrogasci, pripadnici DVD-a, GSS-ovci, medicinsko osoblje - svi su pokazali kakvim vještinama vladaju ukoliko dođe do potresa i požara.

Spašavanje ljudi proteklo je u najboljem redu, a odgovorno tvrde - možete mirno spavati, službe su na visokoj razini pripravnosti.

Prvo se treslo, a onda je izbio požar. U dojavi se saznalo da ima ozlijeđenih i da ih se treba izvući iz ruševine. Sve je to naravno scenarij vježbe pod nazivom "Potres" na kojoj su sudjelovale sve raspoložive snage.

Svaka jedinica lokalne samouprave mora angažirati svoje snage. U pravilu to su lokalna DVD i druge udruge od posebnog značaja. - objašnjava Jadran Perinić, ravnatelj DUZS-a.

Profesionalci i dobrovoljcina terenu rade - skupa. Pripadnici GSS-a sudjeluju u mnogim akcijama spašavanja.

Ako ste uvježbani, ako ste istrenirani u biti ništa ne bi trebalo biti teško u ovakvim uvjetima pošto je sve čisto i uredno, teže je u biti na stijeni gdje postoji opasnost od odloma. - kaže pripadnica HGSS-a Ivana Mijić.

Iako se je ovo samo vježba na teren uvijek prve stižu lokalne snage.

Intencija je da se prvo uključe lokalne snage, u ovom slučaju je to potres i onda po principu supstidijarnosti dolaze preko 112 specijalne postrojbe koje su osposobljene za spašavanje iz ruševina. - govori Siniša Filipović, ravnatelj centra 112, Zadar.

Lokalce uvijek muči - finaciranje.

Dosta su dobro uvježbani, nedostaje uvijek sredstava i opreme. Mi se trudimo i maksimalno izdvajamo općina za usavršavanje trebalo bi nam malo više opreme. - ističe Martin Gospić, načelnik stožera za zaštitu i spašavanje, Novigrad.

A do tada - preostaje im samo vježbati - što više.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.