Hrvatski radio

Radio Zadar

"Potvrda ugleda kojeg naš sustav protuminskog djelovanja ima u svijetu"

20.03.2017.

13:48

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O osnovama protuminskog poslovanja će tijekom tri tjedna u Biogradu razgovarati 20 sudionika tečaja iz 12 država svijeta. Riječ je o "Regionalnom tečaju za više rukovoditelje u protuminskom djelovanju i uklanjanju eksplozivnih ostataka rata“.

"Ovaj tečaj je potvrda ugleda i vrijednosti, kojeg hrvatski sustav protuminskog djelovanja ima u Europi i svijetu", izjavio je Hrvoje Debač, vršitelj dužnosti ravnatelja Vladinog Ureda za razminiranje.  Održavanje skupa financira Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a, pa je to potvrda i dobrih odnosa koje imamo s SAD-om, dodao je: 

           Važno je da ovo nije samo prilika za učenje, nego ćemo organizirati  i određene posjete, vidjeti će poligone za testiranje strojeva i ujedno upoznati i ljepote Hrvatske jer mi ovdje radimo i turističku promociju jer će gosti obići obližnje nacionalne parkove pa će dobiti lijepu sliku Hrvatske.  

Gdje je Hrvatska u tehnologiji i dinamici protuminskog djelovanja u odnosu na druge zemlje u regiji ? Evo što kaže Chris Murgia, voditelj programa donacija Odjela za smanjenje i uklanjanje konvencionalnog naoružanja Uprave za političko-vojne poslove Ministarstva vanjskih poslova SAD-a... 

              U odnosu na regiju Hrvatska tu stoji vrlo dobro, imate odličan sustav, HCR ima odličan menegement i tehnologiju gdje se ističe uporaba pasa i strojno razminiranje - izjavio je Murgia za HRT.

Dr.sc. Paula Daly, voditeljica Odjela za upravljanje američkog Sveučilišta James Madison i glavna predavačica na tečaju, naglašava kako sve donedavno stručnjacima u svjetskoj protuminskoj zajednici nije bilo puno toga dostupnoga u smislu usvajanja različitih znanja i vještina. 

                 Mi držimo da je to veoma važno i zbog toga radimo zajedno da tim ljudima pružimo priliku za razmjenu iskustava, kazala je doktorica Daly.

Na području RH je još 440 km minski sumnjivog prostora u 9 županija, ove godine je za razminiranje osigurano 507 milijuna kuna, a od toga, navodi Ante Brkljačić, vd ravnatelja HCR-a , 62 posto je iz EU fondova: Ovo je druga godina da je daleko promašen udio našeg strateškog nacionalnog programa, zahvaljujući tome u potpunosti su zaposleni svi naši kapaciteti kroz cijelu godinu. Previđeno je 75 kilometara osloboditi od mina i predati zajednici na upravljanje. Na području Zadarske županije u tijeku je 10 projekata razminiranja, očekujemo zatvaranje projekata i prelazak prema Lici i kontinentu - navodi Brkljačić. 

 

Centar za međunarodnu stabilizaciju i oporavak (Centre for International Stabilization and Recovery – CISR) Sveučilišta James Madison u suradnji sa Sveučilišnom Školom za poslovanje (College of Businesss) već nekoliko godina provodi programe edukacije za rukovoditelje u sustavu protuminskog djelovanja. Programi integriraju najnovija postignuća na području poslovnog upravljanja s praktičnim znanjima i iskustvima djelatnika koji rade na poslovima uklanjanja mina eksplozivnih ostataka rata (EOR).

Od 2010. godine Regionalni tečaj financiran je od strane Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (State Department) te je program proširen tematikom uništavanja viškova konvencionalnog naoružanja, kontrole malog i lakog oružja i ostalih sigurnosnih izazova u kontekstu post-konfliktnog oporavka.

Na tečaju sudjeluju stručnjaci iz Albanije, Armenije, Azerbajdžana, BiH, Hrvatske, Gruzije, Kosova, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine te dodatno Kolumbije.

Ured za razminiranje, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i HCR - Centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO) partneri su američke strane u organizaciji regionalnog tečaja koji će se ove godine održati u Biogradu na Moru u razdoblju od 20. ožujka do 7. travnja 2017. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.