Hrvatski radio

Radio Zadar

Potvrđena je prisutnost tzv. delta-soja u Zadarskoj županiji

01.07.2021.

10:58

Autor: RZD

foto: RZD

foto: RZD

Foto: - / -

Od devet uzoraka poslanih na analizu, četiri su bila pozitivna. To je očekivano i u skladu s rezultatima na razini Hrvatske gdje je u prosjeku za polovicu pozitivnih uzoraka utvrđen delta-soj koronavirusa - izjavio je epidemiolog dr Alan Medić.

u Zadarskoj županiji 32 su novozaražene osobe koronavirusom, a uglavnom se radi o kontaktima već prethodno oboljelih osoba. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar (23) i Nin (1) te općina Galovac (1), Poličnik (2), Sukošan (4) i Vrsi (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 184 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 546 stanovnika, a trenutno je 177 aktivnih slučajeva koronavirusne bolesti na području Zadarske županije. Na COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je devet pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Potvrđena je prisutnost tzv. delta-soja u Zadarskoj županiji. Od devet uzoraka poslanih na analizu, četiri su bila pozitivna. To je očekivano i u skladu s rezultatima na razini Hrvatske gdje je u prosjeku za polovicu pozitivnih uzoraka utvrđen delta-soj koronavirusa. To je još jedan razlog da se naša stanovništvo cijepi u što većem broju, jer se cjepivo Pfizera koje imamo na našem punktu na Višnjiku pokazalo djelotvornim protiv delta-soja, a očekuje se da će već u kolovozu oko 80 posto novozaraženih slučajeva u europskim državama biti upravo od te, indijske varijante koronavirusa. Stoga, ako želimo spasiti turističku sezonu i održati rast privrede morat ćemo se cijepiti u što većem broju. Upravo zahvaljujući cjepivu nemamo veći priljev novozaraženih u bolnice jer je starija populacija procijepljena, a većina novih slučajeva utvrđena je kod mlađe populacije“, kazao je dr. Alan Medić, voditelj Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zadar. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.