Hrvatski radio

Radio Zadar

Potvrđena optužnica Kalmeti i drugima

10.11.2016.

11:29

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Optužno vijeće Županijskoga suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv bivšega HDZ-ova ministra prometa, zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete i drugih optuženih u aferi Remorker. Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović je izjavio kako i on i Kalmeta jedva čekaju početak suđenja.

Tada ćemo hrvatskoj javnosti dokazati što je gospodin Kalmeta radio, te da nema ni najmanje osnove za njegovu osudu, izjavio nam je Vilajtović.

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) te da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.