Hrvatski radio

Radio Zadar

Potvrđeni dobitnici javnih priznanja

14.11.2017.

13:59

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Miljenko Domijan i dr. Freidoon Ghazi ovogodišnji su dobitnici Nagrade Grada Zadra za životno djelo. Zadarsko Gradsko vijeće jednoglasno je potvrdilo i ostale kandidate - ovogodišnje dobitnike javnih priznanja Grada Zadra.

Nagrade će dobitnicima biti uručene 24. studenog na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, koja će se održati u povodu Dana Grada Zadra i blagdana Svetog Krševana.

Nedavno uvrštenje Zadra na popis svjetske baštine UNESCO-a samo je jedna od zasluga prof. Miljenka Domjana koji svojim radom već gotovo pola stoljeća doprinosi zaštiti i revalorizaciji baštine Zadra i zadarskog kraja. Američki kardiolog Freidoon Ghazi dugogodišnji je prijatelj zadarske bolnice, kojoj je, između ostalog, donirao angiosalu. Zaslužan je i za unaprjeđenje intervencijske kardiologije te edukaciju naših liječnika. Uz ove dvije nagrade za životno djelo jednoglasno su potvrđeni i ostali laureati.

Nagradu Grada Zadra, koja se dodjeljuje za rad u protekle tri godine, dobiva Aida Vlainić, mentorica brojnih učenika Gimnazije Franje Petrića koji su osvajali natjecanja iz matematike i fizike. Humanost i požrtvovnost stoji uz ostalo u obrazloženju nagrade Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar koja se posebno iskazala u ovogodišnjoj poplavi i požarima. Zadarski atletičar Stipe Žunić, ove godine brončani na svjetskom prvenstvu u Londonu, također dobiva Nagradu Grada Zadra kao i naš proslavljeni nogometaš Luka Modrić koji je ne samo vrhunski sportaš već i promotor zadarskog turističkog proizvoda. Za zapažene uspjehe u području zdravstva nagrađuje se dr. Klaudio Grdović zaslužan za uvođenje suvremene tehnologije na odjel urologije.

Grb Grada Zadra dodjeljuje se uzornom OPG-u Miodrag Deša koji se bavi ekološkim maslinarstvom i ima farmu koka nesilica, Marku Mišuliću osnivaču nagrađivane domaće aplikacije za upravljanje apartmanima i malim hotelima, za uspjehe u području glazbene kulture grbom je nagrađena sopranistica Nela Šarić a istu nagradu dobiva i mladi arhitekt Krešimir Damjanović - pobjednik ovogodišnjeg prestižnog japanskog arhitektonskog natječaja.

Odlukom zadarskog gradonačelnika Branka Dukića Grb Grada Zadra još se dodjeljuje Josipu i Marinu Deuru koji su spašavali osobe i vozila u poplavi 11. rujna te korisnicima Prenoćišta za beskućnike „Sveti Vinko Paulski" Caritasa Zadarske nadbiskupije koji uzgajaju poljoprivredne proizvode za Pučku kuhinju i socijalnu samoposlugu.

       Iako su svi laureati dobili jednoglasnu podršku Gradskoga Vijeća i glasovanje je proteklo bez ikakve rasprave današnju sjednicu obilježilo je obraćanje SDP-ovog gradskog vijećnika Erola Gašija. Najprije se ispričao što nije ispoštovao proceduru oko dodjele nagrada jer su ga kako je kazao nažalost okolnosti koje su se dogodile proteklih dana u tome spriječile. Potom je zamolio konsenzus svih vijećnika predloživši da se uvrsti još jednog kandidata za nagradu za životno djelo:

       ...Da pod točkom 3. uvrstimo točku Nagradu za životno djelo gospođi Renati Peroš. Ja mislim da je gospođa Renata Peroš svime što čini u ovome gradu i doslovno kao kneginja grada Zadra kojoj se jednostavno ne može ništa, očito je postala toliko moćna da je nitko ne može spriječiti u nikakvim odlukama, zaslužila da i mi gradski vijećnici se pokorimo da tako kažem i da svi jednoglasno dignemo nagradu za životno djelo ovoj gospođi koja iz dana u dan pokazuje koliko može, hoće, treba i želi određene stvari napraviti. Ja očekujem gospodine predsjedniče, očito će u SDP-u najvjerojatnije biti problem oko tako nečega, zato ja očekujem s vaše strane pomoć...

Predsjednik Gradskoga vijeća Zvonimir Vrančić kazao je vijećniku Erolu Gašiju kako je neumjesno iskoristio mogućnost predlaganja i kako nema ni poslovničke mogućnosti te da se o ovome neći ni glasovati - rekao je Zvonimir Vrančić ujedno predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Zadra.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

17 h

Nadin 2022

Kušanje vina