Hrvatski radio

Radio Zadar

Povećan iznos javne potpore za osiguranje usjeva, životinja i biljaka

05.02.2020.

11:56

Autor: Anita Perica

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Zbog novih pravila gotovo je 4 puta više zahtjeva za potpore osiguranju nego 2016. godine – objavilo je Ministarstvo poljoprivrede uz podatak da je ukupan iznos javne potpore povećan za 43 milijuna kuna - sa 75 milijuna kuna na 118,5 milijuna kuna.

Taj će iznos, objavilo je također ministarstvo, biti dostatan za isplatu potpore svim prihvatljivim korisnicima. 

Da je osiguranje najbolji oblik zaštite proizvodnje smatraju i najiskusniji proizvođači sa zadarskoga područja. Poznati, vrhunski vinar iz Nadina - Šime Škaulj:

       Izreka je, veli, bolje biti ranjen nego ubijen…Koliko toliko se ublaže štete. Mi smo znali imati štetu i do 60-70 posto, pa onda ono nešto je ostalo, nešto se dobije od osiguranja, pogotovo sada u zadnje vrime zadnjih par godina kad subvencionira država čak 70 posto. Mislim da je to hvale vrijedan način da se pomogne poljoprivrednicima jer opće je poznato da su poljoprivrednici kažu najveći kockari, na sve ulažu, a što će dobiti – slikovit je Šime Škaulj.

Najvažnija je promjena u tome što korisnik plaća samo 30 posto premije a ostalih 70 % isplaćuje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na račun društva za osiguranje čime se zatvara obveza korisnika

       Nema tu neke velike papirologije, dva–tri papira i sve date u savjetodavnu službu i oni to uredno riješe i vama se isplati onaj ostatak police koju ste dali – kaže nam Škaulj.

Uz to prag gubitka proizvodnje smanjen je na 20 posto, što je, smatraju u resornom Ministarstvu, još jedna dobrodošla promjena zbog koje je ova vrsta police osiguranja postala atraktivnija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.