Hrvatski radio

Radio Zadar

Povećava se broj zadarskih obrtnika

04.12.2019.

19:41

Autor: HRT Radio Zadar

Povećava se broj zadarskih obrtnika

Povećava se broj zadarskih obrtnika

Foto: - / -

Danas je održana redovna sjednica Skupštine Obrtničke komore Zadarske županije sa dnevnim redom usvajanja Financijskog plana za 2020 i Programa rada za 2020. godinu .

Sjednica je započela sa razrješenjem mandata člana skupštine Komore Mirjani Vrsaljko radi odlaska u mirovinu čime je prestao status obrtnika. Mirjana Vrsaljko cijeli svoj radni vijek provela je kao obrtnica – frizerka u Benkovcu i Zadru. Ovom prigodom predsjednik Komore Stjepan Knežević uručio je zahvalnicu za izniman doprinos u organizaciji i radu obrtničkih asocijacija i strukovnog obrazovanja u Zadarskoj županiji.  Njezin mandat preuzeo je Marijo Savić vlasnik građevinskog obrta „MS“ iz Banjevaca.

Predsjednik Komore Stjepan Knežević uz pomoć tajnika predstavio je Financijski plan za 2020. godinu Plan je rađen u okvirima realnih mogućnosti po stavkama prihoda te očekivanim aktivnostima  po planu rada u stavkama rashoda.

Osnova za izradu Financijskog plana bio je devetomjesečno izvješće o ostvarenim prihodima i rashodima.  U tom periodu ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od oko 150.000,00 kuna. Ovakav pozitivan rezultat omogućen je restriktivnom politikom Komore zadnjih nekoliko godina zbog tada donesenog Zakon o obrtu koji je mijenjajući strukturu i raspodjelu komorskog doprinosa umanjio prihode Komore za 65 %. Također je  i broj obrta  zadnjih godina porastao za 260 te danas u Zadarskoj županiji on iznosi 4682 obrta. Sukladno devetomjesečnim pokazateljima i planu rada za iduću godinu predviđen je ukupan prihod u iznosu od 1.152.000,00 kuna , a rashod u iznosu od 1.075.000,00 kuna.

Nadalje, predsjedavajući je predstavio i Program rada Komore za 2020 godinu u kojem se nalaze opisane aktivnosti Komore na području rada cehova odnosno strukovnih grupa koji u Komori djeluju kroz njih deset 10 . Svaki ceh, od Ceha uslužnog obrta, Ceha intelektualnih usluga, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, Ceha graditeljskih djelatnosti, Ceha za trgovinu, Ceha za ribarstvo, Ceha prijevoznika , Ceha frizera i kozmetičara te Ceha poljoprivrednih djelatnosti donio je svoj program rada. Na taj način  pokrivene su sve djelatnosti kroz koje djeluju  obrtnička zanimanja.  Program rada obuhvaća i rad Komorskog ureda koji sačinjavaju zaposlenici Komore te rad ostalih tijela i odbora  Komore.

Uz diskusiju članova Skupštine, predsjedavajući je zaključio da je za očekivati da će se i u 2020. godini pojaviti čitav niz poslova i zadataka koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme donošenja ovog Programa.

Komora će  djelovati  u  cilju  realizacije  zakonskih  zadaća  i  očuvanja  svoje opstojnosti  kao  institucije  sa  svrhom  zaštite  interesa  svih  obrtnika.  Nastojanja  Komore  i nadalje će   biti   očuvanje   i   razvoj   obrtništva   i pružanju  članstvu   kvalitetan   savjet, informacije, edukaciju, povezivanje. Osim  toga,  Komora će nastavit razvijati  svoje  usluge.  Nastavlja se sa projektom  Zajedničke  nabave  –  HOK  ZNA    svim obrtnicima sa ciljem smanjenja ulaznih troškova, a time  olakšati poslovanje.  Nastavit  ćemo  zastupati  interese  obrtnika pred  regionalnim tijelima  i  davanjem  mišljenja  i  prijedloga  te  inicijativama  utjecati  na donošenje  zakona  u  području  obrtništva.  Obrtnici  su  jaki  samo  ako  su  udruženi,  ako zajedničkim snagama štite svoje interese te ako zajedničkim naporima nastoje utjecati na mijenjanje zakonske regulative, zaključak je predsjednika Komore.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.