Hrvatski radio

Radio Zadar

Povećava se kapacitet Doma za starije i nemoćne

30.05.2019.

14:13

Autor: Filip Matijević

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe u Zadru čeka 3400 ljudi. Lanjskim preuređenjem na bivšem Odjelu za fizijatriju dobio se prostor za još 21 korisnika. Ravnatelj Marko Buljat ističe kako će radovima na depandansi, u koju nije ulagano 40 godina, dobiti prostor za 60 novih korisnika

Neumoljivo se povećava lista čekanja za boravak u Dom za starije i nemoćne osobe Zadar. Početkom 2018. listu čekanja činile su manje od dvije tisuće osoba, a godinu kasnije brojka se drastično povećala. Primoralo je to i nadležne da prošire postojeće kapacitete. Neće to drastično smanjiti listu, ali pomaci su uočljivi.  

Smještaj u Domu za starije i nemoćne osobe u Zadru čeka 3400 ljudi. Enormna je to brojka kada se zna da je kapacitet Doma skoro deset puta manji. Lanjskim preuređenjem na bivšem Odjelu za fizijatriju dobio se prostor za još 21 korisnika. Ravnatelj Marko Buljat ističe kako će radovima na depandansi, u koju nije ulagano 40 godina, dobiti prostor za 60 novih korisnika:

Ulaz B je već gotovo pri kraju. Nakon toga idemo na uređenje modernog restorana koji će spajati ulaz A i ulaz B. Tu dobivamo novih 38 soba, od toga 22 dvokrevetne i 16 jednokrevetnih. Po meni će onda depandansa biti u rangu Doma u sjedištu. Prije su tu bili apartmani i garsonijere, po meni prilično neuvjetni, mračni. Meni je uvijek puno ljepše u Domu nego što je bilo u depandansi i sad ćemo s ovom obnovom to ujednačiti.

Do kraja godine izgradit će se i Odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti:

Jedan smo od rijetkih većih domova u Hrvatskoj, jer ćemo sada imati gotovo 420 korisnika, koji nema odjel za Alzheimer pa ćemo do Nove godine pokušati to riješiti. To bi bio odjel za 10 do 12 korisnika.

U Preku je dom u suradnji s Općinom počeo s kuhanjem hrane za starije mještane, a interes za istim iskazan je i u Salima. Župan Božidar Longin iznio je ideju izgradnje depandanse za starije i nemoćne u zadarskom zaleđu, a dotad Županija manjak kapaciteta kompenzira subvencioniranjem smještaja u privatnim domovima s 500 kuna mjesečno. Prošle godine je za tu svrhu isplaćeno 2 milijuna kuna.

DOM ZA STARIJE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.