Hrvatski radio

Radio Zadar

Povelja UNESCO-a stigla u Zadar

21.12.2017.

21:59

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon Šibenika, u Zadru je večeras svečano dodijeljena povelja u povodu upisa mletačkih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Središnja svečanost održana je u Arsenalu. Put Zadra do liste Unesco-a bio je sve samo ne lak.

Najbolje to zna, po mnogima najzaslužniji, poznati konzervator Miljenko Domijan koji bi kako kaže u šali, večeras najradije zapjevao, a ne držao govore. Tu je deset godina pokušaja, kaže.

A zadnji tu su bili dosjei od 300, 400 stranica, a ovaj ima više od tisuću stranica, to je ogroman trud i napor, ne samo to, nego uvjeravanje, razuvjeravanje, koordinacijski posao s Crnogorcima, Talijanima i to je urodilo ovim polodom kazao je M.Domijan.

Biti na listi UNESCO-a je velika čast, ali i obveza. Svjestan je toga i zadarski gradonačelnik Branko Dukić:Ali ne samo da štitimo, nego i da unaprijeđujemo, Zadar je uvijek tako razmišljao, tako će nastaviti i dalje.

Ovo je velik dan za Hrvatsku, kazala je nakon Šibenika u Zadru, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek: Danas smo iznimno ponosni, dva hrvatska dobra upisana su na popis svjetske baštine, Šibenik je dobio drugo dobro, Zadar svoje prvo dobro.

A Zadru su se ove godine zvijezde uistinu poklopile jer je dobiven i europski novac za obnovu dijela bedema. Radovi kreću iduće godine. Zadar će upravo na bedemima koji gledaju na uvalu Jazine dobiti najatraktivniju gradsku šetnicu. Pročelnika za eu fondove Šime Erlić:Prije svega uklanjamo promet sa bedema, a samo uređenje koje čuva bedeme od propadanja i u tom kontekstu to je važno i zbog UNESCO-a koji promovira zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Zadar će upravo na bedemima dobiti tako najatraktivniju gradsku šetnicu na radost građana, ali i dodat ćemo i strogog UNESCO-a.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.