Hrvatski radio

Radio Zadar

Povijesna suša: Nikada vodonosac u Sali nije došao u lipnju kao ove godine

17.08.2021.

12:04

Autor: Filip Matijević

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Dok se veći dio Hrvatske danas obradovao priželjkivanom kratkotrajnom osvježenju, na zadarskom području nije došlo do promjene vremena. U već dužem razdoblju nisu zabilježene veće količine kiše, a to najbolje osjećaju poljoprivrednici i otočani koji kažu da je ovo godina nezapamćene suše.

U mjestu Sali na Dugom otoku imaju turističku sezonu bolju nego rekordne 2019., ali i više nego turistima ovog ljeta raduju se brodu Zrmanja. Zrmanja je jedan od brodova vodonosaca bez kojih ne bi bilo vode ni za Saljane ni za njihove turiste u godini nezapamćene suše, kaže za Radio Zadar načelnik ove općine Zoran Morović:

Nikada u povijesti vodonosac u mjesto Sali nije došao u šestom mjesecu kao ove godine. Više nego prepolovljen je kapacitet našeg izvora. Turista imamo više nego ikada i to je dobra stvar, ali infrastrukturno pucamo po šavovima.

I drugi otoci zadarskoga arhipelaga muku muče s praznim spremnicima za vodu jer obilnije kiše već dugo nije bilo, a nema je ni na vidiku, kaže meteorolog Duško Kraljev:

Nije bilo kiše u petom mjesecu, malo u sedmom, u osmom isto ništa. I nedostaje vodenog taloga. Bilo bi dobro da padne neka kiša, ali nema neke šanse da se to kraja kolovoza poboljša. Bilo je to za očekivati, u najavama kada smo prognozirali kakvo će biti klimatološko ljeto smo govorili da će visoke temperature pratiti duža sušna razdoblja.

A da ne presuše i slavine na otocima, uskaču brodovi vodonosci vlasnika Miloša Cimere koji za naš radio ponosno ističe kako rade danonoćno već mjesecima te da nitko nije ostao bez vode:

U povijesti ovakva suša nije bila, a nijedna kuća nije ostala bez vode! Nezapamćena suša!

Ne pate samo otoci zbog nedostatka vode. I poljoprivrednici u Ravnim kotarima bespomoćno mjesecima gledaju u nebo. Poznati nadinski vinar Tomislav Glavić:

Imali smo prije nekih mjesec dana 30-ak litara kiše, ali to je jako malo. Ovo grožđe čija berba slijedi za 20, 30 dana je ostalo jako, jako sitno. Tako da će suša sigurno ostaviti posljedice i na količinu i na kvalitetu jer ćemo imati u jednom dijelu prisilnu zriobu uslijed ovoliko visokih temperatura, pogotovo onih noćnih.

Kada će pasti dovoljna količina kiše, nitko se ne usudi prognozirati. Ali je sigurno da će – kada se to dogodi - svi odahnuti. Od Ravnih kotara do najudaljenijih zadarskih otoka.

VELIKA SUŠA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.