Hrvatski radio

Radio Zadar

Povijesni dan za Benkovac - počela rekonstrukcija stare gradske jezgre

10.05.2019.

13:49

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

U Benkovcu je danas počela rekonstrukcija stare gradske jezgre, prva faza toga projekta teškog nešto manje od 16 milijuna kuna. Dio je to Intervencijskoga plana za Grad Benkovac ukupne vrijednosti 25 milijuna eura.

Očekivanja su velika, kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji, ne samo za budući razvoj toga grada nego i za cijelu Hrvatsku.

Povijesni dan za Grad Benkovac - tako na značaj započete rekonstrukcije stare gradske jezgre gleda benkovački gradonačelnik Tomislav Bulić:

       Preznačajan, ovo je povijesni dan za grad Benkovac, krećemo s početkom provedbe realizacije i potrošnje 25 milijuna eura koji nam stoje na raspolaganju, za ovaj projekt potpisan je ugovor 16. svibnja 2017. u Vukovaru, Grad Benkovac i još pet gradova s Općinom Darda za provođenje Intervencijskoga plana koji je osmišljen u našim ministarstvima i projekt je Europske unije.

Osim za Benkovac, ističe gradonačelnik Bulić, tu je i značaj za budući razvoj cijele naše zemlje:

       …i po mojim informacijama priprema za niz gradova koji se po sličnom modelu pripremaju za revitalizaciju ratom stradalih područja RH.

Projektom će se rekonstruirati te obnoviti i nadograditi dvije zgrade gradske uprave, urediti okoliš oko zgrada, tržnica i trg kao galerija na otvorenom te popločati preostalih 150 metara gradske šetnice - kazala je Paulina Kulaš, voditeljica ovoga projekta teškog nešto manje od 16 milijuna kuna:

       Od ovih 16 milijuna kuna omjer financiranja je 76 i 24 posto. 76 posto će biti sredstva Europske unije kroz europski Fond za regionalni razvoj preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a jedan manji dio će financirati Ministarstvo regionalnog razvoja oko milijun i 200 tisuća, a oko 4 i pol milijuna će Grad sufinancirati iz vlastitih sredstava iz svog proračuna.

Ne kriju se velika očekivanja. Benkovac ugodan za življenje, poduzetnicima za ulaganje, a turistima za uživanje - tako sažeto glase svi ciljevi, želje i očekivanja vezani uz ovaj benkovački projekt.

 

gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, izjava

Paulina Kulaš, voditeljica projekta i zamjenica gradonačelnika, izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.