Hrvatski radio

Radio Zadar

Povratak izgubljene veze za Iž?

11.09.2013.

12:08

Autor: sjmandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Postoji mogućnost da se večernja linija kojim su se iški učenici i studenti preko Dugog otoka iz Zadra vraćali kući ponovo uvede - rezultat je to današnjeg sastanka u zadarskoj Gospodarskoj komori.

 Na zadovoljstvo iških učenika i njihovih roditelja, večernja linija Zadar - Sali - Zaglav - Veli Iž koja ne prometuje od početka rujna najvjerojatnije će uskoro biti vraćena u red plovidbe. Rezultat je to današnjeg sastanka u zadarskoj Gospodarskoj komori. Tamo su se našli predstavnici otočana, grada Zadra, udruge Otočni sabor te Ivan Franičević, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet.

   Ukidanjem ove katamaranske linije koja je iz Zadra kretala u 20 sati grupa iških učenika i studenata ostala je bez mogućnosti da se vraća na rodni otok nakon poslijepodnevnih aktivnosti. Prošlotjedni prosvjed putem Otočnog sabora danas je doveo do susreta svih zainteresiranih strana, a otočani su s njega izašli s nadom u pozitivno rješenje.

   Mi smo išli s argumentima da tu nije riječ samo o đacima nego i o ostaloj djeci i otočanima koji su išli u grad i navečer se htjeli vratiti na Iž. Popunjnost Ižana ne pojedinim putovanjima bila je čak veća nego prema Salima i Zaglavu.

Kazao je Sanjin Stanković iz Malog Iža koji smatra kako je ova večernja veza iznimno važna za otočane. 

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet Ivan Franičević nakon sastanka nije obećao povratak ukinute linije ali dao je naslutiti kako takva mogućnost postoji.

     Dogovoreno je da će se pokušati iznaći rješenje uštedama na nekim trajektnim linijama, u dogovoru sa svim otočnim mjesnim odborima nekim trajektnim linijama, nadam se da ćemo tu iznaći rješenje i da će se ta linija ( večernja za Iž op.a. ) uvesti u održavanje."

     Otočani će sami reći na kojim će se linijama najbolje uštedjeti, napominje predsjednik Otočnog sabora Denis Barić, a prema onome što se danas moglo čuti, u korist katamaranske linije za Iž reducirala bi se jedna izvansezonska trajektna linija prema istom otoku. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.