Hrvatski radio

Radio Zadar

Povratak Maslinarskog marendina

27.04.2022.

09:21

Autor: Božidar Kolega

Benito Pucar – Ulja za štićenike sv. Frane

Benito Pucar – Ulja za štićenike sv. Frane

Foto: - / -

Nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa, na središnji zadarski trg u subotu 30. travnja u 10 sati vraća se humanitarni Maslinarski marendin.

Na ovogodišnje 24. izdanje Međunarodne manifestacije Dani masline 2022, koji će održati 29. i 30. travnja u Zadru pristiglo je 113 uzoraka iz Hrvatske i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

„Obzirom na tešku maslinarsku godinu broj pristiglih ulja kao i njihova kvaliteta su više nego dobri“, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora. Njegove riječi potvrđuju i rezultati kemijske i senzorke analize. Od ukupnog broja pristiglih i ocijenjenih ulja čak 98., znači 87 posto ih je ekstra djevičankskih 15 uzoraka (13 %) djevičanskih, dok lampante tj. nejestivih uzoraka maslinovog ulja nije bilo na ovoj manifestaciji.

„Sve se više maslinara, koji predaju uzorke na Dane masline, odlučuje se proizvoditi maslinova ulja visoke kvalitete. To ukazuje da su naši maslinari sve educiraniji, da provode sve agrotehničke mjere, da raspoznaju idealno vrijeme berbe maslina, odabiru kvalitetnu uljaru za preradu te pravilno skladište svoje maslinovo ulje”, pojašnjava Pucar.

On se javno zahvaljuje se svim maslinarima koji su svoja ulja poslali na Dane masline. Svojim sudjelovanjem omogućili su, ističe, da osim natjecateljskog i edukativnog, ova manifestacija što već postaje tradicionalno ima i humanitarni karakter. Tako će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize biti donirana štićenicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru. Ali, to nije sve!

Drugog dana Dana masline, nakon dvi godine pauze zbog koronavirusa, na središnjem zadarskom trgu u subotu 29. travnja s početkom u 10 sati bit će održan i humanitarni Maslinarski marendin, koji pobuđuje veliki interes Zadrana i gostiju.

Uz nastup zadarskih mažoretkinja i pismu klape Diadora blagovat će se varivo od leće, slanutka i orza za cca 500 osoba, tradicionalno jelo još iz liburnskih vremena, koje je za ovu prigodu priprema poznati zadarski kuhar Renato Kraljev sa učenicima Ugostiteljsko-hotelijerske i turističke škole.

„Očekujemo sudjelovanje i vinara Zadarske županije koji su i dosad podupirali humanitarne akcije“, kaže Benito Pucar.

Prilozi za ponuđena jela i pića donirat će se Ligi protiv raka u svrhu kupnje popratnih uređaja za linearni akcelerator neophodan OB Zadar za liječenje onkoloških bolesnika.

U sklopu Marendina organizatori najavljuju i vođene degustacije maslinovih ulja kako bi se posjetitelji naučili razlikovati dobro od lošeg ulja.

Donacije potrebitima, humanitarni Maslinarski marendin, dobrovoljni prilozi za nabavku uređaja potrebitih za liječenje oboljelih od raka i što još reći nego: Dobro je činiti dobro. Jer, dobro se dobrim vraća!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.