Hrvatski radio

Radio Zadar

11:53 / 07.09.2015.

Autor: Božidar Kolega

Povratak na posao kao dobitak na lotu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SAS Vektor opet plovi. Nakon dvije godine 30 radnika zadarskog SAS-Vektora do kraja mjeseca napokon bi se trebali vratiti na posao, a trebali bi dobiti i milijun kuna zaostalih potraživanja.

Ovaj nekad uspješni proizvođač malih brodova, kao i mnoge hrvatske tvrtke upao je u probleme koji su doveli do otpuštanja svih radnika, te gotovo likvidacije  tvrtke. Ipak, u predstečajnoj nagodbi uprava je uspjela pronaći ulagača koji je pristao preuzeti tvrtku sa svim dugovima, vratiti radnike na posao te ponovno pokrenuti proizvodnju, kaže pravni zastupnik SSSH vedran Uranija koji je radnicima priopćio sretnu vijest. 

Tijekom mjeseca rujna, do kraja mjeseca će po riječima uprave i po jamstvima koja imamo od uprave svi radnici biti vraćeni na posao. Prije toga bit će isplata milijun kuna radničkih potraživanja . Inače tvrtku preuzima tvrtka Mack, švicarska tvrtka.

Na pitanje kakav je bio osjećaj dobiti vijest da se opet vraćaju na posao jedan od radnika, Šime Jurjević,  kaže - kao dobitak na lotu.

Super. Kao osvajanje na lotu, binga ili nešto, kako bi se osjećao. Sikira pala u med, što se kaže. 

 

U upravi SAS vektora nešto su ipak oprezniji o rokovima povratka radnika na posao. Stvari se kreću naprijed, no još nam preostaje dosta posla, nakon gotovo dvogodišnje pauze, ponovno pripremiti hale za proizvodnju, podmiriti troškove koji su u međuvremenu nastali, te naravno ono što je najvažnije osigurati poslove te prema njihovom opsegu angažirati radnike - kazao nam je u telefonskom razgovoru direktor SAS Vektora - Branko Perčinić. Interesa za naše brodove ima, a namjera nam je nastupiti i na predstojećem biogradskom sajmu brodova kako bi tržište znalo da smo opet tu - dodao je Perčinić - koji se nada kako će SAS Vektor uspjeti vratiti svoju nekadašnju dobru poziciju u maloj brodogradnji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.