Hrvatski radio

Radio Zadar

Povratak rane glazbe na Glazbene večeri u Sv. Donatu

25.12.2019.

09:24

Autor: HRT Radio Zadar

Povratak rane glazbe na Glazbene večeri u Sv. Donatu

Povratak rane glazbe na Glazbene večeri u Sv. Donatu

Foto: - / -

Zadarski gradonačelnik donio je Odluku o organiziranju, upravljanju, financiranju i donošenju programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Na inicijativu Upravnog odjela za kulturu i šport, uoči 60. izdanja Večeri, dorađena je nova Odluka koja se tiče najstarijeg zadarskog glazbenog festivala.

Naime, Katarina Livljanić kao umjetnička savjetnica kreirat će program posvećen ranoj glazbi. Povjerenje Vijeća za još jedan mandat dobio je Jurica Šoša.

Naime, u Odluci se čvrsto definira programska orijentacija festivala koju Grad Zadar, kao osnivač donosi u formi okvira, a koji će umjetničkom vodstvu služiti kao kompas u radu.

Uz promicanje umjetničkih vrijednosti i nasljeđa hrvatske i svjetske glazbene baštine kroz izvedbe komornih i orkestralnih djela s posebnim naglaskom na rad Zadarskog komornog orkestra - ansambla s kojim Večeri od svog osnutka od žive i isprepliću se - novost u programskoj orijentaciji je povratak ka ranoj glazbi.

Bio je to prijedlog Predsjednice Vijeća, Dine Bušić, a kojeg je Vijeće Glazbenih večeri u Sv. Donatu prihvatilo. Srednjovjekovna, renesansna i ranobarokna glazba bila je poput komorne i simfonijske glazbe kasnijih razdoblja, legitimni dio Večeri kroz više od dvadeset uspješnih godina. Isto tako upravo rana glazba čini izuzetno značajni dio glazbene povijesti Zadra te je snažno utkana u tkivo grada, kako kroz brojna glazbena djela koja su dokumentirana i sačuvana u bogatim riznicama i arhivima zadarskih crkava i samostana u kojima upravo ta vrst glazbe nalazi najadekvatnije mjesto za svoju izvedbu, tako i kroz cijeli niz događanja koja su se, koketirajući upravo s tim područjem, odvijala na Glazbenih večerima u Sv. Donatu. Sve to razlozi su za dvojnu ali opet usko profiliranu programsku usmjerenost koja će pridonijeti boljoj prepoznatljivosti Večeri i jasnijoj profiliranosti na kulturnoj karti Hrvatske.

Odluka Gradonačelnika zatim donosi mogućnost imenovanja umjetničkog savjetnika za jedno od dva navedena područja. S obzirom na specifičnost razdoblja srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka, Vijeće je tu mogućnost iskoristilo, te je uz produljenje mandata umjetničkom ravnatelju Jurici Šoši, imenovalo umjetničku savjetnicu za ranu glazbu, Katarinu Livljanić.

Radi se o muzikologinji i pjevačici koja djeluje na sveučilištu Sorbonne u Parizu, te odnedavna i na švicarskoj Scholi Cantorum Basiliensis, prestižnoj glazbenoj akademiji za izobrazbu studenata upravo za izvedbu rane glazbe. Katarina Livljanić jedna je od najuglednijih stručnjakinja za interpretaciju rane glazbe u Europi i svijetu, a publika je poznaje kroz nastupe s Dialogosom, ansamblom kojeg je osnovala u Francuskoj i s kojim diljem svijeta izvodi djela koja promoviraju europsku baštinu tog razdoblja s naglaskom na onu hrvatske pa i zadarske provenijencije. Katarina Livljanić ove godine je na inicijativu Matice hrvatske, Koncertnog ureda Zadar i Matice Zadrana dobila Nagradu Grada Zadra.

Unatoč brojnim obvezama, koje je kao profesionalku zaokupljaju diljem svijeta, Livljanić će, kako je i sama rekla, imati priliku vratiti svom gradu sve ono što joj je pružio u izuzetno važnoj životnoj fazi kada su se formirali njezini interesi prema ranoj glazbi.

Kroz posljednjih deset godina zadarski pijanist Jurica Šoša pokazao je umješnost u kreiranju programa Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Glazbenik je to koji živi i radi u rodnom Zadru te stoga potrebe publike kao i puls samog grada, osluškuje iz blizine i iznutra.

Za njegova mandata Zadrani su imali prilike prisustvovati izvedbama svih Beethovenovih simfonija, zahvaljujući suradnji sa Zadarskim komornim orkestrom i njegovim umjetničkim voditeljem maestrom Ivanom Repušićem; izvedbama vrhunskih svjestkih ansambala kao što je Il giardino armonico, Dialogos, Orquestrina Baborak, Epoque, Zagrebački solisti itd.; izuzetnih solista kao što je Roman Simović, Jiry Vodicka, Radek Baborak, Edin Karamazov, Milan Milošević, Renata Pokupić, Milena Simović i brojni drugi; dirigenata kao što su Ivan Repušić, Marko Letonja, Sascha Goetzl, Pierre Andre Vallade itd.

Realizirane su i izvedbe opernih djela na Forumu kao i veliki i zahtjevni projekt promocije rada i djela hrvatskih skladatelja Igora Kuljerića i Bruna Bjelinskog na Silbi, a ostvarena je i trajna suradnja sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije koji već tradicionalno otvara Večeri svečanim koncertom na Forumu. Istodobno, Šoša je pokazao brigu prema zadarskim umjetnicima i njihovoj promociji pružajući im ruku u brojnim prigodama, hrvatskim ansamblima, solistima i dirigentima te izvedbama i praizvedbama hrvatskih djela. Sve to razlozi su zbog kojih mu je Vijeće povjerilo još jedan mandat u ulozi umjetničkog ravnatelja.

Produkciju Glazbenih večeri kao i proteklih godina vodit će Koncertni ured Zadar, javna ustanova u kulturi, a koji prema svom statutu između ostalog producira glazbena događanja kojima je osnivač Grad Zadar.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.