Hrvatski radio

Radio Zadar

Povratak u školske klupe

02.09.2013.

14:30

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon uživanja u ljetnoj slobodi prvi dan škole za većinu učenika vjerojatno je došao prerano. Dok neki žale zbog povratka u školske klupe, drugi su jedva dočekali ponovno čuti školsko zvono i vidjeti stare prijatelje.

Među onima koji su, vjerujemo, jedva dočekali početak školske godine su i oni koji će prvi put sjesti u školske klupe. 

 Meni je bilo bolje da me ne pitaš. Učiteljica je super, bilo je baš zabavno, malo i dosadno ali odlično. I rekli su nam da ne smijemo izlaziti na cestu može izletiti auto i moramo jesti sve zdravo.  

Dojmovi su nakon prvog dana škole dvije sedmogodišnjakinje, Romee i Lucije, iz prvog c u Bibinjama. U Osnovnoj školi "Stjepan Radić" u Bibinjama u školske klupe danas je prvi puta sjelo 64 prvašića što je jedan cijeli razred više nego prošle godine. Činjenica da iz godine u godinu raste broj učenika posebno raduje ravnateljicu Mirku Sikirić:  

Osjećaj sreće i ponosa i velikog zadovoljstva što imamo jednu od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja ne umire nego se rađa i razvija.

Zahvaljujući nadogradnji školske zgrade učenici će nastavu pohađati u jednoj smjeni. Dobrodošlicu prvašima i njihovim roditeljima zaželio je župan Stipe Zrilić istaknuvši da se najviše sredstava iz proračuna županije ulaže upravo u školstvo. Tako je u školu u Bibinjama uloženo 3 milijuna kuna za tri nove učionice za potrebe 370 bibinjskih osnovaca.

Obzirom na podatke Ureda državne uprave Zadarske županije koji pokazuju da je ove školske godine u našoj županiji upisano 82-oje djece manje nego prošle, župan Zrilić nada se da će primjer Bibinja u budućnosti slijediti i ostale općine: 

Neka slijede primjer Bibinja, odnosno Bibinjki i Bibinjaca, neka se rađaju djeca u ovoj našoj lijepoj županiji, u našoj lijepoj Hrvatskoj - rekao je župan Zrilić. 

Inače, u prvi razred osnovne škole na području Zadarske županije upisano je 1690-ero djece. Najveći broj učenika upisan je u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje i to 155 učenika, a najmanji broj upisale su Osnovna škola Petar Lorini u Salima i Osnovna škola Novigrad u Novigradu, po 6 učenika. I Srednja škola Biograd od danas prvi put radi u jednoj smjeni. Milijun i 700 tisuća kuna iz županijskog i biogradskog proračuna uloženo je u obnovu biogradske srednje škole koju pohađa 323-oje učenika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.