Hrvatski radio

Radio Zadar

Požar na području Pakoštana i Vrane pod nadzorom

09.09.2016.

15:01

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto iza podneva buknuo je požar na području Pakoštane-Vrana. Odmah su na teren izišli JVP Grada Biograda i DVD-ovi Pakoštane, Drage, Sveti Filip i Jakov i Polača – ukupno 17 gasitelja i 7 vozila. Budući da je puhao jak vjetar, a vatra je zahvatila borovu šumu pozvane su odmah i zračne snage.

Kako doznajemo od županijskoga vatrogasnoga zapovjednika Željka Šoše posao su odradila dva kanadera i dva Airtractora, a zemaljske snage i dalje ostaju na terenu, gase rubove požarišta kako se vatra ne bi proširila.

-----------------------------------------------------------------------------

 

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik, danas,  sudjeluju u gašenju požara na lokaciji Pakoštane-Vrana u Zadarskoj županiji s dva Canadaira CL-415 i dva Airtractora AT-802.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 129 požara (po 39 u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, 30 u Zadarskoj, 17 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i po 1 u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Do 8. rujna 2016.,  u 81 dan trajanja ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su ukupno provele oko 860 sati (35 dana) u akcijama gašenja požara, pri čemu je izbačeno oko 31 300 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima, pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 471 vatrogasca i 70 tona vatrogasne opreme do požarišta - izvijestili su iz vojne baze u Zemuniku. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.