Hrvatski radio

Radio Zadar

Požar nastao dok je gliser kretao u plovidbu

05.09.2016.

08:35

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Očevidom je utvrđeno teško oštećenje glisera naziva „Hanne, dužine 6,9 metara, njemačke zastave, snage porivnog stroja od 219 kW. Došlo je do snažne eksplozije u brodskoj strojarnici koja je prouzročila požar u kojemu je gotovo u potpunosti uništeno nadgrađe plovila , izvijestili su iz Ministarstva.

Priopćenje Ministarstva pomorstva prometa i infrastukture objavljujemo u cijeosti:

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) 4. rujna u 12.10 sati zaprimila je posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Zadar dojavu o stradavnju djeteta u eksploziji glisera u Petrčanima, o čemu je obaviještena nadležna zadarska Kapetanija, Javna vatrogasna postrojba Zadar iPomorska policija Zadar.

 

Do dolaska djelatnika LK Zadar na poziciju nesreće, mjesna luka u Petrčanima, pripadnici JVP Zadar već su osigurali prostor oko zapaljenoga glisera od zagađenja te ugasili požar koji je u potpunosti uništio nadrađe glisera, koji je ostao plutati na vezu.

 Lučka kapetanija Zadar izvijestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o provedenom očevidu o uzrocima pomorske nesreće. Očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je teško oštećenje glisera naziva „Hanne“, dužine 6,9 metara, njemačke zastave, snage porivnog stroja od 219 kW uslijed snažne eksplozije u prostoru brodske strojarnice koja je potom prouzročila požar u kojemu je gotovo u potpunosti uništeno nadgrađe plovila iznad razine mora. Opožareni gliser u vlasništvu je E.S. (rođen 1942. godine), njemački državljanin koji je upravljao gliserom na kojemu su u trenutku nesreće boravila još dva člana posade, supruga H.S (rođena 1952. godine) te unuk B.S. (rođen 2008. godine), koji je u nesreći teže ozlijeđen (vanjski lom desne podlaktice) i hitno prevezen u zadarsku Opću bolnicu.

Prema izjavi vlasnika glisera te očevidaca, nesreća se dogodila u trenutku dok je gliser, nakon kraćega boravka na vezu sa upaljenim porivnim strojem, kretao u plovidbu i kada je u jednom trenutku došlo do eksplozije u brodskoj strojarnici. Uslijed jake detonacije unuk vlasnika glisera odbačen je u zrak te je pao u more, a za njim su odmah u more skočili vlasnik glisera i supruga te ga izvukli na obalu.

Nakon završetka gašenja požara djelatnici Lučke kapetanije Zadar utvrdili su da nema zagađenja mora i morskog okoliša te su vlasniku glisera naložili komercijalno uklanjanje olupine sa veza u što kraćem roku. Za sada nije utrvđen točan uzrok ove pomorske nesreće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.