Hrvatski radio

Radio Zadar

Poznati su rezultati analize mora s plaže Kolovare

17.08.2022.

14:39

Autor: V.Š./HRT Radio Zadar

Plaža Kolovare

Plaža Kolovare

Foto: V.Š. / HRT Radio Zadar

Od polovine svibnja do sredine listopada županijski Zavod za javno zdravstvo u Zadru dvaput mjesečno provjerava kakvoću mora na gotovo stotinu plaža u Županiji. Jučer su morali izvanredno izići na teren i uzorkovati more na gradskoj plaži Kolovare, gdje je tijekom vikenda na dijelu plaže došlo do zamućenja mora uslijed prelijeva oborinskih voda. 

Odmah po saznanju da je more na glavnoj gradskoj plaži zamućeno, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo uzeli su uzorke za analizu. Što su pokazali rekla nam je Anita Vucić, zamjenica voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju županijskoga Zavoda za javno zdravstvo.


- More na sve tri točke se može ocijeniti kao izvrsne kakvoće, ukoliko promatramo samo parametar escherichia coli. Sutra ćemo imati rezultate za parametar crijevnih eneterokoka, te ćemo tek onda moći dati ukupnu ocjenu kakvoće tih uzoraka koje smo uzorkovali. Naši djelatnici su i danas izišli na uzorkovanje, te smo osim plaže "fontana" uzorkovali i područje plaže hotela Kolovare na tri točke, a ti rezultati će biti objavljeni za 48 sati, rekla nam je Vucić.


Reagirala je i Spasilačka služba Crvenoga križa Zadar, čiji su pripadnici preventivno izvjesili crvenu zastavicu - kao upozorenje da kupanje možda nije sigurno. Kako su reagirali kupači rekao nam je spasilac Leonardo.


- Oni koji su je primijetili pitali su što je to, a mi smo im rekli da se dogodio problem s oborinskim vodama i da nismo baš sigurni je li preporučeno kupanje dok se čekaju rezultati ZJJ-a. Bili su onako malo u čudu, nisu to očekivali, većina ih je produžila za svaki slučaj na neku drugu plažu, kaže nam mladi spasilac.


A kao i jučer, kada je i objavljena vijest o zamućenju vode, plaža Kolovare i danas je puna kupača i kako su nam rekli, kvalitetom mora su zadovoljni.Plaža Kolovare

Plaža Kolovare

Foto: V.Š. / HRT Radio Zadar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.