Hrvatski radio

Radio Zadar

Pranje novca, krivotvorenje isprave, zlouporaba položaja i ovlasti...

27.11.2020.

10:57

Autor: HRT Radio Zadar / PU zadarska

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Nakon opsežnoga kriminalističkoga istraživanja policija je uhitila dvojicu muškaraca u dobi od 65 i 47 godina zbog više kaznenih djela iz područja gospodarskoga kriminaliteta.

Riječ je o stečajnom upravitelju dvaju trgovačkih društava i vlasniku tvrtke sa šireg zadarskoga područja. Sumnja se da su kriminalnim radnjama pričinili štetu veću od 11 milijuna kuna. Tijekom kriminalističkog istraživanja pretragom poslovnih prostora, doma i računala pronađena je poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s kaznenim djelima. 

 

 

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

Gospodarski kriminalitet – dovršeno kriminalističko istraživanje

 

Pranje novca, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, zlouporaba položaja i ovlasti

 

       Policijski službenici Policijske uprave zadarske, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima rođenim 1955. i 1973. godine, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta: pranje novca, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, čime je pričinjena ukupna materijalna šteta u iznosu od preko 11.000.000,00 kuna.

 

       Sumnja se da je 65-godišnjak u svojstvu stečajnog upravitelja nad dva trgovačka društva sa zadarskog područja, u razdoblju od mjeseca studenog 2019. do studenog 2020. godine, na poticaj vlasnika trgovačkog društva uz neznatnu naknadu od 10.000,00 kuna predao u posjed nekretnine trgovačkog društva u stečaju pri čemu je vjerovnicima i trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez električne energije, nakon čega je 47-godišnji vlasnik trgovačkog društva, suprotno ugovoru o zakupu, navedene nekretnine dao u podzakup trećim osobama te svojem trgovačkom društvu ostvario materijalnu korist od oko 800.000,00 kuna.

       Nadalje, 47-godišnjaka se sumnjiči da je kao vlasnik i direktor trgovačkih društava u razdoblju od mjeseca listopada 2019. do studenog mjeseca 2020. godine znajući da je račun jednog njegovog trgovačkog društva u trajnoj blokadi, a kako bi izbjegao ovršna potraživanja porezne uprave, naložio zaposlenicima društva da dio gotovinskih utržaka blokiranog društva uplaćuju na račun drugog trgovačkog društva u kojem je on također jedini osnivač i odgovorna osoba, a da nezakonite uplate u banci prikazuju kao njegove pozajmice društvu, čime je stekao pravo na povrat pozajmice u ukupno iznosu od gotovo 3 .000.000,00 kuna. Drugi dio gotovinskih utržaka u iznosu od oko 450.000,00 kuna zaposlenici društva su 47-godišnjem vlasniku predali u gotovini na ruke.
       

       Istovremeno je, znajući da je žiro račun tog društva blokiran te stoga da je zabranjeno bilo kakvo obračunsko plaćanje obveza tog društva, naložio sačinjavanje više krivotvorenih ugovora o ustupanju potraživanja između blokiranog društva te drugog društva u svom vlasništvu te u ime cedenta i cesionara potpisao tako sačinjene ugovore kojima je radi izbjegavanja uplate novčanih sredstava u korist blokiranog društva naplatu potraživanja prema dužnicima tog društva preusmjerio u korist svog drugog povezanog društva.
Sumnjiči ga se je na navedeni način na štetu vjerovnika blokiranog društva preusmjerio novčana sredstva na svoje drugo povezano društvo u ukupnom iznosu od više od 1.800.000,00 kuna.
       

       Također ga se sumnjiči da je cjelokupnu imovinu blokiranog društva vrijednu 2.800.000,00 kuna, koju osim sredstava za rad u ugostiteljskoj i slastičarskoj djelatnosti čini i poslovni prostor u Zadru, prenio u vlasništvo svog drugog trgovačkog društva.
       

       Na opisani način 47-godišnjak je blokirano društvo i vjerovnike oštetio za iznos od preko 11.200.000,00 kuna dok je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od 3.400.000,00 kuna, a svom drugom trgovačkom društvu korist od 5.400.000,00 kuna.

 

       Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršeno je više pretraga poslovnih prostora, doma i računala tijekom kojima je pronađena poslovna dokumentacija koja se dovodi u svezu s počinjenjem gore opisanih kaznenih djela.

 

       Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 65-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, dok je 47-godišnjak uz kaznenu prijavu zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanja na kazneno djela zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.