Hrvatski radio

Radio Zadar

Pratitelj za slijepe

31.03.2016.

19:20

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sandi Špaleta dobri je duh slijepih i slabovidnih osoba. Radni dan mu je dug i naporan, ali sve probleme od odlaska liječniku do plaćanja računa rješava u trenu. Pilot projekt videćeg pratitelja postoji dva mjeseca, trajat će tri godine, a kako izgleda jedan njegov dan provjerila je i naša ekipa.

Zadranin Zlatan ne vidi punih šesnaest godina. Život mu je ipak lakši otkad ga na razna događanja prati videći pratitelj Sandi.

Jednostavno možete računati da će on sljedeći četvrtak u 15 sati popodne doći ako smo se dogovorili, on će doći. Da li je to po pitanju dolazak kod doktora, frizera, ili kupovina, nekakva rekreacija. - kaže Zlatan Džindo.

Udruga slijepih okuplja više od 240 članova. Sandijev radni dan počinje ranim jutrom.

Sve ovisi od dana do dana odnosno od tjedna do tjedna. Program radimo tjedan unaprijed i prema aktvinostima i kotrisnika tog dana , ja sam krenuo u sedam ujutro jer je jedna članica išla na vađenje krvi. - objašnjava Sandi Špaleta.

Mnogim slijepim i slabovidnim osobama pomaže obitelj, no ne mogu se uvijek osloniti na njih.

Puno nam znači kad recimo nemam koja od obitelji da mi može pomoći. Javimo se njemu, nazovemo ga i odveze nas di triba. - govori Branko Raspović.

A baš sad je trebalo stići na turnir u pikadu. U tijeku je Županijsko natjecanje i ekipa postiže zavidne rezultate gdje god da se pojavi. Pune vitrine pehara svjedoče da su slijepe i slabovidne osobe jako zaintersirane za sportske akvinovsti. Naravno, sve je prilagođeno njima.

Ovaj pikado i kao svadruga pomgala koja koristimo imaju govorne jedinice koje nam pomažu u orijentaciji u biti nas zvuk usmjerava. - kaže Zlatan Džindo.

No, pomagala ne mogu zamijeniti ono što može čovjek. Novac je za videćeg pratitelja osiguran za sljedeće tri godine. A svi se nadaju da će se nastaviti i nakon tog roka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.