Hrvatski radio

Radio Zadar

Pravda za djevojčice: Prosvjedi diljem Hrvatske

19.10.2019.

10:13

Autor: HRT - V. Šetka

foto: V. Šetka

foto: V. Šetka

Foto: - / -

"Pravda za djevojčice" - naziv je prosvjeda koji se održava u Zadru, Zagrebu, Splitu i Osijeku, u Rijeci te u još nekim gradovima, u znak potpore svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Povod za prosvjed je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. 

Osim u Zagrebu, mirni prosvjedi su najavljeni i u Zadru, Splitu, Rijeci te Puli i Osijeku.

- Puštanjem osumnjičenika za te teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve. Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin, ističu organizatori prosvjeda putem društvenih mreža.

Od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Traže od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva RH se traži da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traži se da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

O prosvjedima Vladimir Šetka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.