Hrvatski radio

Radio Zadar

Pravne zavrzlame u vezi postupanja sa migrantima

18.06.2020.

12:00

Autor: ms

Pravne zavrzlame u vezi postupanja sa migrantima

Pravne zavrzlame u vezi postupanja sa migrantima

Foto: - / -

Udruga "MI" iz Splita zajedno s Udrugom socijalnih radnika Zadar organizirala je raspravu o integraciji izbjeglica u naše društvo. Program je namijenjen institucijama i organizacIjama koji su zaduženi za prihvat i skrb o izbjeglicama.

 

Nives Ivelja, prva žena udruge Mi ističe da je najveći problem mahom Sirijaca i Afganistanaca u Hrvatskoj nepoznavanje jezika ali i ono što najviše muči domicilno stanovništvo, višak radne snage. Ostale administrativne stvari dobro funkcioniraju:

" Imamo podatak kako je 800 - 900 ljudi dobilo azil u nas a u postupku dobivanja trenutačno ih je 600".

Koja legalna prava bi trebala imati svaka osoba pa tako i ilegalni migrant - pitanje je koje zvuči pomalo čudno ali složeno te otvara niz podpitanja vezana uz ponašanje policije ali i pravne regulative u zakonu o Šengenu.

Marita Brčić Kuljiš sa splitskog Filozofskog fakulteta objašnjava pojam odvraćanja koji policiji daje mogućnost da bez drastičnih poteza pokuša uvjeriti migrante da će im bolje biti u matičnoj zemlji.

" Tu se otvara pitanja ima li policija pravo primjenjivati taj koncept i je li u osnovi ljudskih prava. Npr, slučaj BIH, koja nije domovina izbjeglica ali što ako se oni nemaju gdje vratiti a pravno koncepti nisu usklađeni? Naime, pravo na azil ima svatko."


Na upit je li migrantima odlazak iz matične zemlje doista zadnja opcija bez obzira što se tamo ratuje, prof. Kuljiš odgovara da je pravo na bolji život isto tako jedinstveno pa s tim u skladu oni migranti mahom mlađi muškarci koriste prednosti globalizacije u potrazi za novim životom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.