Hrvatski radio

Radio Zadar

Pravoslavni vjernici slave Božić

07.01.2017.

09:11

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kršćani koji se koriste julijanskim kalendarom slave danas Božić. Među ostalima to su srpska, ruska, makedonska i crnogorska pravoslavna Crkva. Vjernicima Srpske pravoslavne Crkve Božić kao blagdan mira i ljubavi čestitali su i patrijarh Irinej te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

U izjavi za HRT, pravoslavne vjernike u Hrvatskoj patrijarh Irinej pozvao je vjernike da čuvaju vjerski i nacionalni identitet, unaprjeđuju pravoslavnu kulturu i slobodno posjećuju svoje svete hramove jer im to, rekao je, jamče hrvatski zakoni koje trebaju poštovati.

Pozivam ih da budu dobri građani svoje države, da se brinu o njenom napretku i općem dobru, da budu dobri susjedi umajući na umu premudrog Salamona: "Bolje susjed blizu, nego brat daleko",  
rekao je patrijarh Irinej.

Pozvao je Hrvate i Srbe da nastave živjeti zajedno u uzajamnom prihvaćanju i miru. Usprkost svemu zajedno živimo i danas ovdje u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, tako treba i da ostane zauvijek, dodao je. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.