Hrvatski radio

Radio Zadar

Pravoslavni vjernici slave Božić

07.01.2016.

15:05

Autor: F. Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravoslavni vjernici slave Božić. I ove godine u Zadru se najveći broj vjernika okupio u pravoslavnom hramu svetog Ilije gdje je svečanom liturgijom proslavljeno Kristovo rođenje. Iz crkve sv. Ilije stižu poruke mira i ljubavi.

Okupljeni vjernici danas se pozdravljaju riječima "Hristos se rodi" uz odgovor "Vaistinu se rodi". Kao što je i običaj, na božićnoj liturgiji pročitana je poslanica srpskog patrijarha Irineja, u kojoj se posebno naglašava duhovni značaj ovoga blagdana i potreba da svi ljudi žive u miru Božjem i međusobnoj bratskoj ljubavi. Svečanu liturgiju vodio je protojerej Ljubomir Crnokrak. 

Ovo je praznik mira, tako se i pozdravljamo - Mir Božji, Hrsitos se rodi, posebno se u poslanici ističe da je upravo taj mir koji priželjkujemo i koga svijet priželjkuje tisućama godina danas najpotrebniji na neki način i među nama kršćanima i u samome svijetu, istaknuo je protojerej Crnokrak.

Za vjernike - Božić je blagdan mira, zajedništva, pjesme i molitve. Nakon bogoslužja, uputili su se svojim domovima gdje su svečanim objedom nastavili proslavu Božića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.