Hrvatski radio

Radio Zadar

Prečani traže nove, bolje trajekte

03.05.2019.

14:37

Autor: F. Matijević

foto: općina preko

foto: općina preko

Foto: - / -

Načelnik općine Preko, Jure Brižić, uputio je otvoreno pismo Agenciji za obalni linijski pomorski promet u kojem traži da se trajekti koji povezuju Preko s Gaženicom zamijene novijima. Treću najprometniju liniju na Jadranu održavaju stari i dotrajali trajekti, kaže Brižić.

Kad se turisti ukrcaju u trajekt kao što su „Sis“  i  „Vladimir Nazor“, shvate da je situacija još gora i vjerojatno se požele vratiti kući istog trena. Navedeni trajekti su u vidno lošem stanju i potpuno neadekvatni. Stari su, oronuli, truli, hrđavi, prljavi i prašnjavi.  U toliko su sramotnom stanju da se pitamo kako uopće imaju potrebne dozvole i ispunjavaju uvjete za prijevoz putnika. Namještaj u salonima je toliko star i prašnjav da ga je vjerojatno nemoguće i očistiti, na podu se nalazi stari, oštećeni, izlizani linoleum, zidovi su oštećeni i truli, okviri prozora su u raspadajućem stanju, WC-i su neprikladni za korištenje itd. Svojim izgledom ulijevaju putnicima određenu nesigurnost  pa čak i strah prilikom plovidbe. Cjelokupni dojam trajekata je takav da se turisti pitaju kako je moguće da uopće plove, a i mi se pitamo zajedno s njima - navodi se u dopisu. 

Ovim putem Vas molimo da preispitate sve mogućnosti i pronađete način da se ovi stari i neadekvatni trajekti zamijene boljim, modernijim i adekvatnijim trajektima na zadovoljstvo svih mještana i posjetitelja našega otoka...Ukoliko nemate volje, želje i sposobnosti za rješavanje krucijalnog problema nas otočana, bit ćemo primorani rješavati ga blokadom trajektnih luka u Gaženici i Preku u jeku turističke sezone - dodaje se. 

Agencija pak ne može sama ništa, ali na to može ukazati koncesionaru, a to je Jadrolinija , navodi Brižić za program Radio Zadra:

Načelnik Brižić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.