Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje Ivane Legati s Akademije dramskih umjetnosti

21.10.2016.

09:49

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Alumni klub Sveučilišta u Zadru u 11 sati priređuje predavanje izv. prof. Ivane Legati, nastavnice na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, naslova „Bolest po&sie“. Održat va danće se u dvorani 143 Sveučilišta u Zadru.

Ivana Buljan Legati rođena 1972. u Zagrebu. Do polaska na fakultet živi u Zadru gdje uz osnovnu i srednju školu završava i osnovnu baletnu školu, te četiri godine profesionalno pleše moderni balet.

1996. je diplomirala na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Matka Sršena. Radila na mnogim dramama klasičnih autora Eshila, Euripida, Sofokla, Shakespearea, Ionesca, Čehova, Mrožeka, Strindberga, Molièrea,Krleže, na lirici Kranjčevića, Šoljana, Slamniga, Dragojevića, Vrkljanove, Eliota, Rilkea, Pasternaka, Cvetajeve, Dantea i mnogih drugih.

Po završetku studija 1996. godine upisuje poslijediplomski studij na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Magistrirala je 2000. godine na temi iz područja Scenskog govora pod naslovom „Scenska interpretacija Šoljanove lirike“.

Od 1996. godine radi kao asistent, vanjski suradnik na ADU na Odsjeku glume u klasama profesora Tonka Lonze i Zlatka Cnkovića. Od 2001. godine u stalnom je radnom odnosu na ADU isprva kao asistent, a od 2010. godine kao izvanredna profesoricai pročelnica na katedri za scenski govor.

U svom nastavnom radu inzistira na poštivanju osnovnih akustičkih i vizualnih vrijednosti scenskog govorenja koje je artikulirala i u svom magistarskom radu šireći na taj način uporabugovorne terminologijeneophodne za obrazlaganje ove složene građe koja, u svojoj praktičnoj primjeni, teži da bude što pristupačnija. Prolazeći kroz različitie antologijska ostvarenja domaće i strane literature kod studenata potiče samostalnost, samopromatranje i samovrednovanje ističući neprekidno koliko je strpljenje važno u radu i razvoju mladog glumca. Radi na razvijanju glumačke svijesti, unutrašnjosti, impostaciji i njegovanju glasa, a potom i na važnosti riječi kao drugom, ali ne i manje važnom dijelu poruke. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.