Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje o proizvodnji matica

15.04.2013.

08:05

Autor: nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznati zadarski pčelar i jedan od najvećih proizvođača matica Krste Bukvić ističe kako je u svijetu trenutačno iznimno velika potražnja za maticama sive pčele.

"Proizvodnja matica i nukleusa za potrebe svjetskog tržišta" - tema je predavanja koje će danas u ogranku Gradske knjižnice u Arbanasima održati Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskoga saveza Slovenije. Predavanje u organizaciji udruge pčelara "Dalmatinka", počinje u 16 sati.

Poznati zadarski pčelar i jedan od najvećih proizvođača matica Krste Bukvić ističe kako je u svijetu trenutačno iznimno velika potražnja za maticama sive pčele. Navodno samo Japan treba oko 100 tisuća matica sive pčele.

"Danas je globalni problem zaštite pčela i pčelinjeg fonda, a hvala Bogu manje-više svi znamo što pčela znači za održanje bioraznolikosti i svijeta kakvoga danas poznamo. Mi u ovome vidimo jednu dobru, dobru priliku za jedan krasan posao. Siva pčela ili latinski apis mellifica carnica ili kranjska sivka je jedna od najtraženijih pasmina pčela u svijetu" - istaknuo je Bukvić. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.