Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje u Zadru: Astronom Korlević o povijesnom sudaru u svemiru

09.11.2022.

10:44

Autor: Filip Buzov

predavanje  K.Korlević

predavanje K.Korlević

Foto: Filip Buzov / /

Sinoć je u prepunoj multimedijalnoj dvorani Novog kampusa zadarskog Sveučilišta gostovao naš poznati astronom Korado Korlević. Predavanje je bilo posvećeno prije svega asteroidima i kometima koji predstavljaju stalnu opasnost za planet Zemlju. 

Nedavno smo svjedočili NASA - inoj misiji u kojoj je svemirska letjelica DART namjerno usmjerena u maleni asteroid kako bi se vidjelo može li promijeniti njegovu putanju. NASA-ina letjelica udarila je u asteroid brzinom od oko 6,6 kilometara u sekundi, a snimka se emitirala sve do trenutka udara...o rezultatima naš poznati stručnjak kaže

Znamo da je došlo do skretanja, i to za nekoliko posto, ono što se na brzinu riješilo je da stvar radi, i da za obranu od manjih asteroida možemo računati na kinetičke projektile, znači ako dolazi komad od sto, dvjesto metara, tri stotine metara, znamo sada kako ga zaustaviti. A za ova tijela od preko jedan kilometar vjerojatno je nuklearna bojeva glava rješenje, a to će trebati prije ili poslije isto isprobati , da vidimo jesmo li u stanju asteroid koji ide na zemlju zaustaviti i razbiti.

astronom Korado Korlević

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije i Hrvatsko geografsko društvo Zadar organizirali su dolazak Korlevića, koji je u Zadru gostovao na radost šire znanstvene zajednice i zainteresiranih građana - jubilarni deseti put - istaknuto je sinoć. 

Svjetski priznati astronom Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu

Svjetski priznati astronom Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice u Višnjanu

Foto: FB / /

tonska izjava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.