Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje Udruge Porat

01.12.2017.

08:10

Autor: HRT- Radio Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji PORAT, danas organizira javno predavanje u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Teme predavanja su: Hepatitis C i Inovativni pristupi i programi u tretmanu i resocijalizaciji.

Predavanje se organizira u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, a najavljeno je i predstavljanje Priručnika o postupanju u slučaju predoziranja. Početak predavanja je u 12 sati.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 1. prosinca različitim aktivnostima s ciljem podizanja svijesti javnosti o HIV/AIDS-u, pokazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje.

Teme i izlagači na javnom predavanju bit će slijedeći: - Inovativnosti u liječenju Hepatitisa C – Marija Pupić Bakrač dr. med. spec. epidemiologije iz Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Hepatitis C je vrsta upalne bolesti jetre koju uzrokuje virus hepatitisa C. Hepatitis C često nema simptoma, no kronična infekcija može dovesti do oštećenja jetrenog tkiva, a nakon više godina i do ciroze. Prvenstveno se dobiva putem zaražene krvi kao npr. instravenskom uporabom droga, nesterilnom medicinskom opremom te transfuzijom krvi. Procjenjuje se da je hepatitisom C diljem svijeta zaraženo 130-170 milijuna ljudi. Prema podacima za 2016. godinu, među ukupnim brojem liječenih ovisnika u Zadarskoj županiji 29,45% pozitivno na hepatitis C.

U organizaciji udruge Porat prije samog predavanja od 10:00 do 12:00 sati biti će postavljeni informativni štandovi u predvorju Gradske knjižnice Zadar. Izlagači: Terapijska zajednica Mondo Nuovo Terapijska zajednica Pape Ivana XXIII Udruga Porat

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.