Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje uoči sutrašnje presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata

28.11.2017.

14:38

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Idealizam i stvarnost Haškog suda" - naziv je predavanja koje je na zadarskom Sveučilištu održao Mladen Ančić, profesor ali i svjedok vještak u trima procesima vezanim uz područje Bosne i Hercegovine. Predstavljena je i knjiga Jadranka Prlića o HR Herceg Bosni.

Uoči sutrašnje presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata na Haškom sudu, prof. Mladen Ančić rekao je kako je haški sud utemeljen kao visokomoralna institucija, a zapravo je postao političko oruđe iz čega proizlaze razni nesporazumi u javnoj komunikaciji o tome što je Haški tribunal. Istaknuo je kako je nekim društvenim skupinama odgovaralo razvlačenje sudskih postupaka. Na čiju štetu? Ovih šestoro koji su optuženi za udruženi zločinački pothvat, kojima se sutra iziriče ta drugostupanjska presuda. U tome su 14 godina, podsjetio je Ančić.

Nakon predavanja, predstavljena je knjiga haškoga optuženika Jadranka Prlića "Prilozi za povijest Hrvatske Republike Herceg Bosne", kojemu će sutra s još petoricom bosanskoherecgovačkih Hrvata biti izrečena pravomoćna presuda. Može li ona u političkom smislu utjecati na Republiku Hrvatsku, odgovorio je jedan od predstavljača prof. Ante Nazor. Ako se na širi način tumači prvostupanjska presuda, koja je zaista u kolizija s činjenicama kada je riječ o povijesnom aspektu događaja, prema kojem bi Hrvatska dijelila s Herceg-Bosnom odgovornost za UZP, onda ćemo doći do jednoga apsurda ili perverzije povijesti da se zapravo onaj koji je glavni krivac za ratove u Hrvatskoj i BiH na jedan način izvukao, vidimo po presudi Mladiću da je Beograd u najvećoj mjeri izostavljen, a da je Hrvatska odgovorna, ne vjerujem da će čak i ovakav sud izvesti tu akrobaciju, rekao je prof. Nazor.

Nitko od sudionika predavanja i predstavljanja knjige nije želio predviđati kakva će biti sutrašnja presuda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.