Hrvatski radio

Radio Zadar

Predavanje za vinare

05.02.2013.

09:38

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

O proizvodnji i bolestima vina u Arbanasima govorili Nikolina Paleka i Zvonimir Vlatković. Vinari su puno napredovali u proizvodnji, ali nedostaje prepoznatljiv vinski brend

U Gradskoj knjižnici u Arbanasima, stručna predavanja o vinu održali su diplomirani inženjeri agronomije, djelatnici poljoprivredno-savjetodavne službe.

U posljednjih 10-ak godina zadarski vinari znatno su napredovali u proizvodnji vina kako u smislu kvalitete tako i uključivanja u praćenje zakonskih regulativa. Nedavno su predstavljeni rezultati prve faze projekta Brendiranje zadarske maraštine - sorte kandidata za vinski brend Zadarske županije. Ovisno o proizvođačima, udrugama i njihovim odnosima može se ići na pojedinačne brendove ili zajednički prepoznatljiv proizvod, rekla je za program radio Zadra Nikolina Paleka iz poljoprivredno-savjetodavne službe……..

"Nešto slično već postoji u Hrvatskoj, u Međimurskoj županiji. Taj se projekt pokazao dosta dobrim kod njihove sorte pušipel ili šipon. Imamo primjer da proizvođači taj brend rade svaki za sebe. Znači, taj pušipel, i sve što su dogovorili kao udruga rade pojedinačno pod istom etiketom, ali se potpisuje svaki proizvođač na svoju bocu."

Nikolina Paleka govorila je o najčešćim greškama u proizvodnji vina, bolestima vina i podrumskoj evidenciji. Obveze proizvođača, minimalni tehničko-tehnološki uvjeti podruma i višestruka sukladnost bile su teme predavanja Zvonimira Vlatkovića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.