Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica: Borbeno zrakoplovstvo treba zadržati

05.04.2016.

18:36

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović zadovoljna je prezentacijom sposobnosti naših zrakoplovnih protupožarnih snaga. To je izjavila u Zrakoplovnoj bazi Zemunik, gdje je i obišla dio eskadrile helikoptera i zrakoplova.

Predsjednica nije posebno željela komentirati istragu o remontu borbenih aviona MIG-ova u Ukrajini. Rekla je kako o tome treba pitati nadležna tijela. Ja čekam rezultate istrage, dok ih provode nadležna tijela, istaknula je vrhovna vojna zapovjednica.  Ministar obrane Josip Buljević tome je dodao kako je taj slučaj u rukama DORH-a. Vojna policija i Vojno-sigurnosna obavještajna agencija surađuje s njima, dodao ministar obrane. O mogućoj krivnji članova bivše vlade, za čijega je mandata remont i dogovoren, nije želio nagađati.

 Predsjednica u Zadru: 'Dovest ćemo svijet na otoke!'

 Na novinarski upit kakva je sudbina hrvatskoga borbenoga zrakoplovstva i hoće li se ići u nabavku novih zrakoplova, predsjednica Republike je ponovila svoj dobro poznat stav, kako je riječ o strateškoj odluci, koja se mora donijeti zajednički. Držim da bismo trebali zadržati borbeno zrakoplovstvo.Hrvatsko nebo je sigurno, a postoji i tradicija borbenoga zrakoplovstva. Osim toga to je i pitanje suvereniteta hrvatskoga neba nad hrvatskim teritorijem. Kada bi se odrekli borbenoga zrakoplovstva imali bismo gubitak cijele generacije pilota, istaknula je hrvatska predsjednica. Dodala je kako se ugroze u svijetu brzo mijenjaju te da treba voditi računa o tome da su sigurne, spremne i dobro obučene te ekipirane oružane snage, bez obzira na članstvo u NATO-u, najbolji jamac sigurnosti RH.

 Naravno da tu odluku treba donijeti odgovorno te razmisliti o svim našim mogućnostima i potrebama, proračunskim i svakim drugim. To nije pitanje odluke jedne osobe, nego strateške odluke cijelog državnoga vodstva, uz potrebu kvalitetne javne rasprave, naglasila je predsjednica Grabar-Kitarović. Dodala je kako je napokon vrijeme da se nakon godina i godina počne raditi na novoj Strategiji nacionalne sigurnosti.

 Predsjednica Republike boravak u Zemuniku iskoristila je i za razgovore s pilotima, pilotkijnama i tehničkim osobljem, te pripadnicima Kraljevskoga ratnog zrakoplovstva Sultanata Oman, koji se obučavaju u zračnoj bazi Zemunik. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.