Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sutra u Zadru

04.04.2016.

10:10

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović od sutra pa do petka svoj će Ured izmjestiti u Zadarsku županiju. U središtu zanimanja će joj biti problemi otočkog stanovništva, posebice izvan turističke sezone. Planira boraviti na Dugom otoku, Pagu, Molatu, Istu, Premudi, Silbi i Olibu.

Bit će također organiziran susret s građanima, predstavnicima diplomatskog zbora i gospodarstvenicima s područja zadarske županije. 

Nastavak je to prakse da se otprilike svaka tri mjeseca predsjedničin Ured izmjesti iz Zagreba, a nakon Zadarske županije u planu je odlazak u Međimurje, a potom i u Gorski kotar. Prethodno je Grabar-Kitarović svoj Ured izmjestila u Split, Pulu i Vukovar.

Boravak u Zadarskoj županiji tradicionalno počinje otvaranjem Ureda u zgradi županije u utorak ujutro, nakon čega slijedi sastanak sa županom Stipom Zrilićem, zadarskim gradonačelnikom Zadra Božidarom Kalmetom, te s rektoricom Sveučilišta u Zadru Dijanom Vican.

Slijedi sastanak s vodstvom Otočnoga sabora, udruge koja se zalaže za razvoj hrvatskih otoka i izjednačavanje uvjeta života otoka i kopna, rečeno je novinarima u Uredu predsjednica na briefingu. Taj susret posebno ističu budući da je "naglasak cijelog izmještanja na životu na otocima posebno izvan sezone", a u tijeku su dogovori kako bi sastanku nazočili i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na licu mjesta, kažu, žele okupiti sve uključene u problematiku subvencioniranja prijevoza do otoka budući da postoje naznake da se u tu svrhu mogu dobiti značajna sredstva iz europskih fondova.

Predsjednica će potom primiti 20-ak građana te iz Ureda sve zainteresirane iz Zadarske županije pozivaju da se jave kako bi se na vrijeme organizirao susret i razgovor s predsjednicom.

Nakon toga Grabar-Kitarović će obići Zrakoplovnu bazu Zadar u Zemuniku gdje će naglasak razgovora biti na pripremi za protupožarnu sezonu, a razgovarat će se i o "ostalim aspektima djelovanja i funkcioniranja Ratnog zrakoplovstva".

Iduća tri dana predsjednica je cijelo vrijeme izvan Zadra, odnosno boravi na otocima gdje će, tradicionalno, razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova koje će posjetiti te s građanima. Srijeda je rezervirana za Dugi otok na kojem će predsjednica i prespavati, a boravka počinje u mjestu Sali.

Rješavanje problema lakše je kad se boravi na terenu

Razgovarat će o problemu katastra općine Dugi otok, odnosno kašnjenju katastarskih izmjera što zbog nesređenih zemljišnih knjiga onemogućava dolazak potencijalnih investitora, navode iz Ureda predsjednice te će, kažu, sastanku stoga nazočiti i predstavnik Ministarstva pravosuđa kako bi se "pokušalo odmah riješiti neke konkretne stvari".

"Želimo ukazati na problem i povezati zainteresirane s nadležnim, resornim ministarstvima", kažu na Pantovčaku, a taj princip primjenjivat će se prilikom svakog izmještanja Ureda - odnosno da se za pojedine specifične probleme o kojima će se razgovarati odmah pokuša dogovoriti nazočnost i predstavnika Vlade.

U tom smislu pozitivno gledaju i na najave Banskih dvora da će premijer Tihomir Orešković obići Hrvatsku jer, kažu, "posjetom terenu bolje se mogu riješiti problemi".

Na Dugom otoku će predsjednica posjetiti i tvornicu Mardešić, Osnovnu školu "Sali", Park prirode Telašćica, a poslijepodne i OPG Morović u Žmanu, poznat po nagrađivanom ekološki proizvedenom maslinovom ulju.

Slijedi odlazak u Božavu, najsjeverniju otočku točku, gdje će se susresti s učenicima područne škole, njih petoro, te razgovarati s mještanima i prenoćiti.

Četvrtak je predviđen za posjete manjim otocima Zadarske županije, u planu je njih petoro, no sve ovisi i o vremenskim uvjetima. Za sada su sigurni odlasci na Molat i Ist, a fokus će svagdje biti "na nekoj od specifičnosti otoka".

Na Molatu će posjetiti OPG Knežević koji se bavi poljoprivredom i kozarstvom, a na Istu umjetnicu Mirelu Maurin koja tamo ima svoju galeriju i bavi se izradom suvenira.

Na Premudi bi predsjednica trebala obići Veljka Žuvanića koji je na otoku boravi cijelu godinu, a ima trgovinu i restoran, a s vodećim ljudima Mjesnog odbora razgovarat će o napuštenim objektima bivše JNA, koji su sada po ingerencijom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Na Silbi, sedamsto metara dugome otoku koji će "cijeli prehodati", predsjednica će se susresti s otočnim proizvođačima nositeljima oznake "Hrvatski otočni proizvod", a na Olibu će posjetiti Anu Jovan koja je na taj otok došla iz Slavonije i ima OPG i aktivna je u organizaciji Olibskog ljetnog festivala.

Susret diplomatskog zbora i gospodarstvenika

Posljednji dana boravka u Zadarskoj županiji hrvatska predsjednica boravi na Pagu, a u prijepodnevnim satima posjetit će gradove Pag i Novalju, najvjerojatnije obje sirane - Pašku i Kolan, pašku solanu, a predviđen je i posjet samostanu benediktinki u Pagu, poznatima po izradi paške čipke koju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine.

Poslijepodne je, pak predviđeno za susret diplomatskog zbora s gospodarstvenicima otoka Paga i Zadarske županije, najvjerojatnije u Novalji, "kao bi im se omogućio neposredniji kontakt",

Iz Ureda predsjednice ističu kako je taj sastanak rezultat dobrog odjeka koji je u diplomatskom zboru imao novogodišnji prijam koji je predsjednica organizirala u Vukovaru, a rezultirao je uspostavom više kontakata s gospodarstvenicima s tog područja. Slično će se napraviti i na Pagu, kako bi veleposlanici "imali bolji uvid u specifičnosti naših regija".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.