Hrvatski radio

Radio Zadar

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila odlikovanja i pohvale RH

05.12.2016.

18:06

Autor: HRT centar Zadar / Ured Predsjednice RH

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović priredila je primanje i predala državna odličja za ovu godinu. Među stotinjak nagrađenih su i Zadrani - akademik Nikola Bašić, Miljenko Domijan, zlatni jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić te trener Edo Fantela.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović na svečanom je prijemu uručila odlikovanja i pohvale Republike Hrvatske za 2016. godinu, a odlikovanima se obratila sljedećim riječima:

 

„Dopustite mi prije svega srdačno vas pozdraviti, a odlikovanima čestitati na dodijeljenim odlikovanjima, koja su izraz priznanja i zahvalnosti za vaš rad i doprinos razvoju i napretku Republike Hrvatske.

 

Priznanja koja će vam se danas dodijeliti obuhvaćaju izniman doprinos koji ste svojim životom i radom dali u više područja našeg javnog života: u kulturi i umjetnosti, znanosti, inovacijama, sportu, novinarstvu, svojim osobnim angažmanom na promicanju humanosti, posebno u pomoći ženama stradalim u Domovinskom ratu, kao i svakodnevnom spašavanju unesrećenih ljudi.

 

Znanstvenici i inovatori predstavljaju Hrvatsku diljem svijeta kao zemlju velikih potencijala, često mnogo većih nego što smo i svjesni. Vaša su dostignuća tim veća kad znamo da se razinom ulaganja u znanost i inovatorstvo još ne možemo nositi s bogatijim državama.

 

Ali kao i u svemu ostalome, ljudi su ti koji čine razliku – posebice to znaju i naši cijenjeni umjetnici, koji svojim radom šalju poruku da hrvatska kultura, osim slavne prošlosti, ima i sjajnu budućnost. Potrebno je stoga više učiniti da svoja kulturna dostignuća, kako povijesna, tako i recentna, na pravi način predstavimo svijetu ali i domaćoj javnosti što je i jedna od zadaća hrvatskih medija i odgovornih urednika i novinara.

 

Sportašima dugujemo radost brojnih uspjeha, kojima nas predstavljaju kao zemlju koja je po mnogočemu sportski fenomen, s nadprosječnim brojem vrhunskih sportaša i sportskih uspjeha u odnosu na broj stanovnika, to više što su hrvatski sportaši uspješni u gotovo svim sportovima.

 

Rad nekih struka nije dovoljno poznat široj javnosti. Napose stoga ističem konzervatore i muzejske djelatnike, vrijedne čuvare povijesnih spomena, koji su temelj nacionalnog identiteta kao odgovornih baštinika bogatog kulturnog nasljeđa.

 

Ističem sve ovo i stoga što u našem javnom prostoru još nažalost prevladava praksa isticanja loših primjera. Potrebno je zato što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja. A to su temeljni uvjeti za uspješno suočavanje s izazovima sadašnjosti i budućnosti.

 

Vjerujem da će vam ova odlikovanja, koja vam s radošću i ponosom uručujem u ime Republike Hrvatske, osim priznanja za učinjeno, biti poticaj u budućem radu za opće dobro i napredak naše domovine Hrvatske.

 

Ovom prigodom vama i vašim obiteljima želim miran, sretan i blagoslovljen Božić i svako dobro, a ponajviše zdravlja i uspjeha u novoj 2017. godini.“

 

Na temelju Ustava Republike Hrvatske i Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluke o dodjeli odlikovanja:

 

Akademik Nikola Bašić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području arhitekture.

 

Gospodin Stipe Božić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području popularizacije i promidžbe prirodnih ljepota Republike Hrvatske i svijeta te njihovo filmsko dokumentiranje.

 

Gospodin Miljenko Domijan odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području očuvanja i zaštite hrvatske kulturne baštine.

 

Gospodin Miro Gavran odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području književnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

 

Gospodin Ivo Pogorelić odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobite i višegodišnje zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području glazbene umjetnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 40. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja.

 

Redom kneza Branimira s ogrlicom, za izniman sportski uspjeh i osvajanje zlatnih i srebrne medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru ove godine te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, Predsjednica je odlikovala gospodina Damira Martina,, gospođu Sandru Paović, gospođu Sandru Perković, gospođu Mikelu Ristorski, gospodina Martina i gospodina Valenta Sinkovića, gospodina Zorana Talića te gospođu Blanku Vlašić.

 

Redom kneza Branimira s ogrlicom, za osobiti i izniman doprinos kontinuiranim sportskim uspjesima hrvatskih veslača na europskim i svjetskim prvenstvima, te Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. kao najboljeg svjetskog veslačkog trenera, Predsjednica je odlikovala Nikolu Bralića.

 

Redom Ante Starčevića, za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države i promociju interesa Republike Hrvatske u svijetu, odlikovala je gospođu Ružu Marić, gospođu Branku Šulc, a Redom Stjepana Radića, za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava i razvitak hrvatskog naroda gospođu Mariju Slišković.

 

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su gospodin Elvis Bošnjak, gospođa Branka Brekalo, gospođa Zrinka Cvitešić, gospođa Nenni Delmestre, gospodin Pejo Gašparević, gospodin Vinicije Lupis, gospodin Miro Radalj, gospodin Goran Rako, gospođa Oka Ričko Varlaj, gospodin Dražen Siriščević, gospođa Ivana Šojat, gospođa Tena Štivičić i gospođa Višnja Zgaga.

 

Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, za osobite zasluge u gospodarstvu i inovativnom poduzetništvu te njihovom promicanju u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je gospodin Vjekoslav Majetić.

 

Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, za osobite zasluge za znanost i visoko obrazovanje te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovani su prof.dr.sc. Ana-Sunčana Smith i prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga.

 

Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle, za osobite zasluge u inovaciji jedinstvene metodologije interpretacije likovnih djela za slijepe i slabovidne osobe te njenom promicanju u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovana je gospođa Nataša Jovičić.

 

Isto tako, Redom Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u inovativnom poduzetništvu i gospodarstvu te njihovom promicanju u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je gospodin Damir Remenar.

 

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota, odlikovana je gospođa Marija Dugalić.

 

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za osobite zasluge za sport, visoko obrazovanje i afirmaciju tjelesnih aktivnosti kao nezamjenjivog faktora nacionalnog zdravlja te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je prof. dr. sc. Stjepan Heimer.

 

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za osobite zasluge za sport i postignute vrhunske sportske rezultate među hrvatskim i međunarodnim slijepim šahistima te njegovo promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je gospodin Vlatko Marendić.

 

Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za izniman sportski uspjeh i osvajanje medalja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su gospođa Helena Dretar Karić, gospodin Šime Fantela, gospodin Josip Glasnović, gospodin Filip Hrgović, gospođa Sara Kolak, gospodin Igor Marenić, gospođa Anđela Mužinić, gospodin Tonči Stipanović, gospodin Velimir Šandor, gospodin Bojan Marinović, gospodin Marko Bijač, gospodin Luka Bukić, gospodin Luka Lončar, gospodin Antonio Petković, gospodin Anđelo Šetka, gospodin Javier Garcia Gadea, gospodin Ivan Krapić, Gospodin Marko Macan i gospodin Sandro Sukno.

 

Redom hrvatskog pletera, za osobiti i izniman doprinos sportskim uspjesima hrvatskih sportaša na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. te promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu, odlikovani su sportaši, treneri i sportski djelatnici gospodin Damir Burić, gospodin Andro Bušlje, gospodin Maro Joković, gospodin Josip Pavić, gospodin Ivan Čengić, gospodin Edis Elkasević, gospodin Edo Fantela, gospodin Goran Grd, gospodin Andrej Hajnšek, gospodin Jozo Jakelić, gospodin Pero Kuterovac, gospodin Lonard Pijetraj, gospodin Predrag Sloboda, gospođa Nataša Skočilović, gospođa Mirela Šikoronja Ivančin, gospodin Srećko Šuk, gospodin Danial Temim, gospodin Ivica Tucak, gospodin Joško Vlašić i gospodin Renato Živković.

 

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske te višegodišnjem inovativnom poduzetništvu u Republici Hrvatskoj i u svijetu, odlikovan je gospodin Ivan Tudić.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u djelovanju na kulturnom, prosvjetnom i gospodarskom području te promicanju i razvijanju prijateljstva između Republike Hrvatske i Češke Republike, a u prigodi 140. obljetnice rada i djelovanja, dodijeljena je Češkoj besedi Zagreb.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u području očuvanja ekološke i biološke raznolikosti, sustavnom dugogodišnjem gospodarenju divljači te promicanjem lovstva kao gospodarske i turističke grane u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 90. obljetnice rada i djelovanja, dodijeljena je Hrvatskom lovačkom savezu.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju te postignutim vrhunskim sportskim rezultatima među hrvatskim i međunarodnim športskim ribolovcima te njihovo promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 80. obljetnice osnivanja i djelovanja, dodijeljena je Hrvatskom športskom ribolovnom savezu.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u utvrđivanju identiteta poginulih i nestalih osoba u Domovinskom ratu, a u prigodi 80. obljetnice rada i djelovanja, dodijeljena je Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, izvođenju i dostizanju visokih umjetničkih standarda klasične glazbene kulture u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 70. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja, dodijeljena je Hrvatskom društvu glazbenih umjetnika.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i razvoju te postignutim vrhunskim sportskim rezultatima među hrvatskim i međunarodnim slijepim šahistima u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 60. obljetnice rada i djelovanja, dodijeljena je Šahovskom klub slijepih "Polet" iz Zagreba.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u promicanju, očuvanju i izvođenju narodnih plesova, pjesama i tradicijske glazbe u Republici Hrvatskoj i u svijetu, a u prigodi 50. obljetnice umjetničkog rada i djelovanja, dodijeljena je Folklornom ansamblu Linđo iz Dubrovnika.

 

Povelja Republike Hrvatske, za osobite zasluge u djelovanju na kulturnom i prosvjetnom području te promicanju i očuvanju samobitnosti hrvatskog jezika i običaja u Mađarskoj, a u prigodi 25. obljetnice rada i djelovanja, dodijeljena je Savezu Hrvata u Mađarskoj.

 

Za promicanje sporta, tjelesne kulture i međunarodnog ugleda Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, posebice na Olimpijskim igrama, na prijedlog ministra obrane, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga pohvalila je i ugovorne pričuvnike, sudionike zimskih i ljetnih Olimpijskih igara. Pohvaljeni su gospodin Govanni Cernogoraz, gospodin Bojan Đurkovič, gospodin Anton Glasnović, gospodin Filip Grgić, gospodin Ivan Kljaković Gašpoć, gospođa Barbara Matić, gospođa Tina Mihelić, gospođa Snježana Pejčić, gospodin Božo Starčević, gospodin David Šain, gospođa Ana Šimić, gospodin Filip Ude, gospođa Lucija Zanonović, gospodin Natko Zrnčić Dim te gospodin Nenad Žugaj i gospodin Neven Žugaj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.